Изгориха българско знаме в Скопие

10:50, 20 ное 20 / Свят 25 4294 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Активисти на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО - ДПМНЕ публикуваха клип как горят българското знаме.

Между България и Северна Македония вече има и ... балкански сексизъм

Клипът е качен във фейсбук страницата на организацията на ВМРО-ДПМНЕ в квартал „Гази Баба“ на Скопие. А под него е написан текстът "Отговор за общата история".

Видеото е излъчено е и по македонската „Нова ТВ", съобщи bTV.

По-късно Министерството на външните работи на Северна Македония осъди запалването на българското знаме. От ведомството описаха акта като „евтин и неуспешен опит да се предизвика омраза сред гражданите на двете държави“, предаде БГНЕС. 

ВМРО-ДПМНЕ отрече да стои зад този акт. „Нито младежката организация, нито ВМРО-ДПМНЕ стоят зад този Фейсбук канал, който впрочем е създаден преди един ден и има намерение да отклони вниманието на обществото от катастрофата в здравеопазването и политическата криза след ветото от източната съседка“, съобщиха от партията, цитирани от македонският „Фокус“ и БНР.

Отношенията между България и Северна Македония са изключително обтегнати, след като страната ни категорично заяви, че ще блокира започването на преговори за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Причина за това е, че Скопие не изпълнява поетите ангажименти от подписания пред 3 години Договор за добросъседство.  

Трите най-важни условия, които България определя като критерий за членство на Република Северна Македония са добросъседски отношения, да се използва официалното конституционно име Република Северна Македония, а не краткото Северна Македония, а формулировката за езика да бъде "официалния език" на страната кандидат, а не македонски език.

Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ обвинява правителството на Зоран Заев за провала.

Напрежението в последните дни ескалира, а Скопие продължава с езика на омраза към София. Председателят на Надзорния съвет на Македонската информационна агенция Зоран Иванов бе отстранен от поста си, след като си позволи да обиди външния ни министър Екатерина Захариева и я нарече „фригидна к*чка“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама