COVID-19 по света: Заразените в Източна Европа са над 5 млн.

16:00, 21 ное 20 25 2368 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Броят на случаите на коронавирус в Източна Европа надхвърли 5 милиона, показва статистиката на "Ройтерс", цитирана от "Дневник".

Регионът, който обхваща Беларус, България, Чехия, Унгария, Полша, Молдова, Румъния, Русия, Словакия и Украйна, е с най-големия брой регистрирани случаи на заразени в Европа.

През последната седмица Източна Европа е отчитала средно по над 82 хил. нови случая и по над 1500 починали на денонощие.

В Турция влиза в сила частична карантина

От днес в Турция ще започне да се прилата частичната забрана за излизане навън през уикендите, съобщи в Twitter турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Съгласно новата мярка, гражданите няма да имат право да излизат навън от 20:00 часа в събота до 10:00 часа в неделя и от 20:00 часа в неделя до 5:00 часа в понеделник.

Други допълнителни мерки в борбата срещу коронавируса, които влизат в сила от 20 часа тази вечер, предвиждат работно време на търговските центрове, магазините за хранителни стоки, фризьорските салони само в интервала между 10:00 и 20:00 часа, затваряне на кина, концертни зали, театри, спортни салони, посочва БГНЕС.

COVID-19 по света: Сръбският патриарх почина от вируса

От тази вечер рестораните ще предлагат или доставят само храна за вкъщи. Лицата на и над 65 години ще могат да излизат навън между 10 и 13 часа, а тези под 20 години - между 13 и 16 часа.

Карантината в Гърция може да се удължи

Карантината в Гърция може да продължи и след 30 ноември. "Целта от 1 декември да започне отслабване на мерките или връщане на икономиката към нормалното състояние изглежда нереалистична", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас в интервю за телевизия ЕРТ.

В отговор на въпрос дали карантината ще приключи на 30 ноември, той обясни, че през следващата седмица престои да бъде разгледан планът за „постепенно връщане към някаква нормалност до средата на декември“.

Нов черен рекорд в Русия 

Нови 24 822 заразени с коронавирус бяха установени за денонощие в Русия, като така общият брой на заразените достигна 2 064 748, съобщи федералният оперативен щаб за борба с новата инфекция в събота.

Броят на смъртните случаи на ден се е увеличил с 467 до 35 778. Това е нов максимум за цялото време на пандемията.

Северна Македония въведе кризисна ситуация заради пандемията

Правителството на Република Северна Македония реши да въведе кризисна ситуация на територията на страната с цел защита на общественото здраве в условия на пандемия от COVID-19, съобщи вестник "Слободен печат", цитиран от вестник „24 часа“.

Периодът на кризисната ситуация на територията на Северна Македония е 30 дни.

Правителството реши Главният щаб към Центъра за управление на кризи веднага да започне подготовка на план за действие за превенция и справяне с разпространяването на COVID-19, както и да направи пълен преглед на човешките ресурси и материално-техническите ресурси, които са на разположение и план за координирано действие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама