COVID-19 по света: СЗО препоръчва коледни празници в тесен кръг

09:48, 24 ное 20 25 2938 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Световната здравна организация препоръча Коледа в тесен кръг, без големи семейни тържества или събирания. Според СЗО това е най-добрият вариант за "тези пандемични времена за повечето страни". Най-добре да се предвиди празнуване чрез видеконферентна връзка, предаде "Франс прес". 

COVID-19 по света: Германия и Испания първи ще започнат с ваксинацията

И докато в някои страни влизат в сила нови ограничения в опит за борба с коронаривуса, то в други започва разхлабване за предстоящите празници.

Затягане на мерките

Нови ограничения в Сърбия заради Covid-19. В Сърбия от днес влизат в сила нови ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Всички кафенета, ресторанти, клубове и търговски центрове трябва да затварят в 18.00 часа. Маските са задължителни на закрито и на открито, където контактите с хора са неизбежни. Забранява се събирането на повече от 5 души. Всички работници, където е възможно, трябва да преминат на дистанционна работа. Ограничава се броят на хората в обществения транспорт. Въвежда се строг контрол за спазване на мерките за защита, изолация и поставяне под карантина, съобщи БНР. Всички посочени мерки се въвеждат за 10 дни с възможност да бъдат продължени.

Швеция разрешава събирания само до 8 души. От днес в Швеция се ограничава до осем души броят на хора, които се събират по различни поводи. Местните власти препоръчват да не се ползва обществен транспорт, доколкото е възможно, да се избягва посещението на търговски центрове, музеи, библиотеки, басейни и спортни зали.В Швеция вече ограничиха до 22 ч. продажбата на алкохол, а баровете, ресторантите и нощните клубове ще затварят в 22.30 ч.

Унгария въведе часове за пазаруване на възрастните. Според тях през работните дни в интервала от 9 до 11 часа в магазините ще могат да влизат само хора над 65 години, а през почивните дни между 8 и 10 часа сутринта. Те ще имат право, ако желаят, да пазаруват и в останалата част на деня, гласят мерките, предаде Ройтерс. Oт месеци Унгария се опитва да избегне втора карантина. За целта страната беше принудена да затвори средните училища и да наложи вечерен час от 8 часа вечерта до 5 часа сутринта. Броят на заразените и починалите от коронавирус обаче продължава да расте, като особено засегнати са възрастните хора.

Англия въвежда нова схема за тестване на пътници от 15 декември. Хората, които идват от страни с висок риск, ще бъдат тествани след 5-дневна карантина. Освен това изолацията им ще бъде прекратена, ако пробата се окаже открицателна. Изискването за 14-дневна карантина остава за тези, които откажат PCR тест.

Разхлабване на мерките

Днес френският президент Еманюел Макрон ще обяви план за поетапно смекчаване на националната карантина.

Правителството на Ангела Меркел ще наложи строи ограничения за три седмици, които да позволят по-спокойно посрещане на Рождество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама