Окончателно: По-високи пенсии и минимална заплата от догодина

17:49, 24 ное 20 / Политика 25 3369 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

На извънредно заседание парламентът гласува бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Въпреки че от БСП и ДПС не се регистрираха в зала, Народното събрание успя да събере кворум от първия път, благодарение на осем карантинирани депутати от управляващите, които се включиха онлайн.

300 лв. минимална пенсия

Минималната пенсия се увеличава с 50 лв. и така става 300 лева, а максималната - с 240 лв. и става 1440 лв. Отхвърлено бе предложението на „Воля“ минималната да бъде 350 лв. Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли догодина. А от януари до март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева. Предвидените разходи за пенсии догодина са над 12,3 млрд. лв. Те са с почти 17% по-високи в сравнение с тази година.

Чрез закона за бюджета се променя и срокът, при който желаещите бъдещи пенсионери могат да прехвърлят партидата си до юли от частен пенсионен фонд в НОИ. По този начин държавата иска да се намали загубата на пари от пенсията на първите пенсионери, родени след 1960 г.


Снимка: БГНЕС

650 лв. минимална работна заплата

Минималната работна заплата се увеличава на 650 лв. въпреки несъгласието на бизнеса. Според работодателските организации това е прокризисна мярка, тъй като ще се отрази крайно неблагоприятно върху пазара на труда и заетостта, особено в малките населени места и в микро- и малките предприятия.

Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. Отхвърлени бяха предложенията на БСП той да бъде 3900 лв. и на отцепниците от партията - да е 3600 лв. От левицата поискаха и минималната заплата да стане 720 лв.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. се увеличава от 9 на 12 лв., а максималният – на 74 лв. БСП предлагаше той да е 103 лв. на ден. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 380 лв. Държавата ще осигури над 6,2 млрд. лева за покриване на недостига в бюджета на ДОО.

50 лева за пенсионерите ще има до март догодина

„Бюджетът утвърждава несправедливостта в живота на обикновения българин“

От БСП не подкрепиха бюджета. Според тях той утвърждава несправедливостта в живота на обикновения българин и имитира социална загриженост, а всъщност чрез него се правят хаотични предизборни разходи. „Бюджетът не способства за социална защита на българските граждани в състояние на криза“, категоричен е депутатът от левицата Георги Гьоков.

От ДПС също разкритикуваха парите за общественото осигуряване. „Не е нормално минималният и максималният размер да се осъвременяват от 1 януари, а останалите пенсии с 5% при това от 1 юли“, посочи депутатът и председател на социалната комисия д-р Хасан Адемов.

Мнозинството обаче отхвърли предложенията на опозицията. От БСП искаха преизчисляването на старите пенсии да бъде от 1 януари, а от ДПС предложиха увеличението по швейцарското правило с 5 на сто да влезе в сила от началото на годината, а не - от второто шестмесечие, както е по принцип. Опозицията призова управляващите да направят коментар по бюджета, но никой от ГЕРБ или „Обединени патриоти“ не се изказа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама