От "глътка свеж въздух" до "политически капан": реакциите към затягането на мерките

13:50, 24 ное 20 25 3084 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

На извънреден брифинг вчера здравният министър проф.Костадин Ангелов предложи мерки срещу коронавируса, които ще доведат до почти пълен локдаун. Предложенията идват в отговор на тенденциозния ръст новозаразени и починали у нас. Ходът на Националния оперативен щаб беше посрещнат с полярни реакции.

Коронавирусът у нас: Предлагат второ частично затваряне от петък

Въвеждане на по-стриктни мерки в най-кратък срок

Българският лекарски съюз напълно подкрепя предложените мерки от министъра на здравеопазването. Нещо повече - лекарите призовават за приемането им в най-кратък срок. Според медиците новите ограничения ще дадат възможност на здравната система да си поеме глътка въздух, а само така може да бъде прекъсната веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст

„Колкото и да звучи нехуманно - лекари, вие не сте жертвени агнета! Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори! Не приемам медиците да живеят в страх, защото някой се подиграва със ситуацията и не вярва в коронавируса". Така председателят на Българския лекарски съюз д-р Маджаров се обърна към всички негови колеги в ефира на Нова телевизия.

Достатъчно мълчахме на темата протести, за да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре", категоричен е Маджаров. 

Образователната система е "за" затваряне на училищата

Съюзът на работодателите в системата на народната проствета в България също се обяви "за" затварянето на училищата. Според тях дистанционното обучение ще осигури необходимата безопасна среда за ограничаване на разпространието на коронавирус. "Подкрепата на родителите отново е изключително важен стълб за пълноценното реализиране на електронното обучение през следващите седмици", написаха от съюза във Facebook. 

Затваряне срещу компенсации

Сдружението на заведенията в България отказва да приеме новите рестрикции, ако държавата не осигури нужната помощ. За да затворят от петък до Коледа всички ресторанти, кафенета, барове, дискотеки и заведения за хранене, от сдружението поискаха държавата да осигури 80% от работната заплата на служителите им, мораториум върху кредитите, спиране или опрощаване на лихвите по задълженията към държавната хазна, компенсиране с 20% от оборота на заведението, разсрочване на таксите и опрощаване на наемите.

Българската стопанска камара поиска национална програма за подпомагане на засегнатия бизнес. БСК обръщат внимание, че в другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, заедно с ограничителните мерки бяха представени и мащабни икономически мерки, за периода на т. нар. локдаун.

За подкрепа от държавата настоя и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Предложихме многократно държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да успеем да запазим работните им места. Настоявахме за помощ за разсрочване на банковите ни кредити, за осигуряване на ликвидни средства, за финансова подкрепа, за разсрочване на задълженията към общини и държава, за редуциране на част от тях, за подпомагане на работодателите със затворен бизнес с процент от оборота им реализиран през 2019 г.”, казват от БАХРА. От там допълват, че за съжаление не са били чути, а са получили само косвени обещания, че се работи и ще бъдат предвидени още мерки за подпомагане на сектора. БАХРА подкрепя всички противоепидимични мерки, които биха запазили живота на нашите близки, клиенти и служители. Но ако същите тези хора трябва да избират дали да умират от глад или от Covid-19, тогава всички мерки се обезмислят”, се казва в позицията.

Политически капан

Евродепутатът Радан Кънев разкритикува обявяването на новите здравни мерки за борба с коронавируса без към тях да са приложени планове за подкрепа на икономиката и механизми за компенсации. Според него това се прави единствено, за да се противопоставят едни групи в обществото на други. "Здравните мерки са нужни, спешни, закъснели. Но те не могат да бъдат наложени и дори обсъждани без икономическите. Това е политически и психологически капан. Властта, вместо да предложи всеобхватна и съгласувана политика за борба с кризата, насъсква гражданите и общностите едни срещу други. Следващата стъпка е Борисов да изиграе “доброто ченге” и да обезсмисли предложенията на МЗ и щаба...", коментира той във "Фейсбук".

БФС поиска футболното първенство да не бъде спирано

Ръководството на Българския футболен съюз поиска футболните първенства в Първа, Втора и Трета лига да не бъдат спирани при налагане на локдаун в страната.Това би означавало спиране българското първенство, но според БФС подобна крачка би имала тежки последствия за футболната система у нас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама