Преустановяват бързите тестове на ГКПП "Промахон"

12:50, 24 ное 20 25 2143 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гръцките власти временно преустановяват проверките с бързи тестове за COVID-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили през ГКПП Промахон". Временно за тях отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр, съобщи МВР.

От 23.00 до 7.00 часа през ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили в двете посоки.

По-рано днес се образува километрична опашка от тирове на граничния пункт „Кулата – Промахон“, след като гръцките власти възобновиха масовото тестване на шофьори на тежкотоварни автомобили за COVID-19.

Мярката беше въведена вчера следобед, но през нощта тестове не са правени. Малко след 7.00 ч. тази сутрин беше възобновено взимането на бързи тестове и на превозвачите. Само за два часа пред граничния пункт са блокирани над 200 камиона, съобщи БНР.

Заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов прогнозира пълно блокиране на търговския обмен: „Това ще доведе до проблеми, защото транспортът няма как да достигне по този начин навреме. За момента се получава забавяне с 24 часа, но ако продължи по този начин, ще бъде със седмици назад“. 

Превозвачите настояват за спазване на европейското решение за осигуряване на зелени коридори и апелират за адекватна реакция от българските институции. „Нямаме адекватен отговор в момента от страна на българската държава. Ще настояваме тя да даде адекватен отговор чрез компетентните органи на ЕС“, каза Дангов.

За сега няма промяна на другия граничен пункт „Илинден – Ексохи“, през който преминава тежкотоварният транспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама