COVID-19 по света: ЕК с шести договор за ваксини

14:15, 25 ное 20 25 3018 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова
Европейската комисия одобри шести договор по стратегията на ЕС за ваксините, този път с фармацевтичното предприятие Moderna. Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави – членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна срещу COVID-19.
 
Сключеният днес договор с Moderna допълва широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ вече подписаните договори с AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, както и одобреният договор с CureVac.
 
"Първите ваксинации в Европейския съюз срещу COVID-19 могат да бъдат направени преди края на годината", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея страните членки трябва спешно да се подготвят логистично за приемането и разпространението на милиони дози ваксини.
 
Урсула фон дер Лайен предупреди днес, че тази Коледа ще бъде по-различа и по-тиха. Според нея при прекалено бързо и прекалено голямо облекчаване на мерките има опасност от трета вълна след празниците.

Някои европейски държави бавно започнаха да облекчават мерките, включително разпоредбите за стоене у дома, готвейки се за ваканции в края на годината. Но Фон дер Лайен каза пред евродепутатите: "Трябва да се поучим от лятото и да не повтаряме същите грешки, отпускайки мерките твърде бързо", предаде БГНЕС. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция. До Коледа поетапно ще отворят магазините, театрите и кината. Ресторантите, кафенетата и баровете ще останат затворени до 20 януари, за да се избегне трета вълна от COVID-19, обяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение.

Когато се появих по телевизията предишния път ви казах, че може да се стигне до много тежка ситуация. Избегнахме я, благодарение на вас. Вашите усилия се отплатиха. Гражданският дух демонстрира своята сила и ефективност. Ако на 15 декември имаме под 5000 заразени на ден и под 3000 души в интензивните отделения, ще обявим свалянето на още мерки”, каза Макрон, цитиран от Нова телевизия.

Великобритания също облекчава наложените в страната мерки около Коледа.  "Между 23 и 27 декември ще имаме нещо, което можем да наречем "Коледен балон", в който хората ще имат право да се събират, да бъдат близо до семействата си и да почувстват празниците така, както би трябвало", обяви британският вицепремиер Майкъл Гоув.

Междувременно Световната здравна организация обяви, че заразените с коронавирус наближават 60 млн. в глобален мащаб. Най-тежко засегнати от Covid-19 остават САЩ с над 12,4 млн. регистрирани случая и с над 257 000 жертви. В Европа най-много са установените случаи във Франция – 2,15 млн, пише БНР.

COVID-19 по света: СЗО препоръчва коледни празници в тесен кръг

САЩ може да вдигне забраната за влизане в страната на европейци

Белият дом обмисля отмяна на забраните за влизане в страната на повечето граждани извън САЩ, които наскоро са били в Бразилия, Великобритания, Ирландия и 26-те членки на европейското Шенгенско пространство, казаха пред Ройтерс петима американски официални представители и представителите на авиокомпании. Администрацията на Тръмп наложи забраните в опит да ограничи пандемията от коронавирус.

Не се обмисля обаче отмяна на забраните за влизане в САЩ на неамерикански граждани, които наскоро са били в Китай или Иран, посочиха източниците на агенцията.

Президентът Доналд Тръмп все още не е взел окончателно решение и не е ясно дали и кога точно ще стане това, имайки предвид, че европейските държави вероятно няма да позволят веднага на повечето американци също да възобновят посещенията си в тях.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама