Лекарите настояват да няма лимити за изследванията за коронавирус

10:45, 25 ное 20 25 2120 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Предложението ни антигенните тестове да се признават официално за регистриране на болните с коронавирус не се случи. Личните лекари ще могат да издават направления за скъпите PCR тестове. Настояваме да няма лимити за пакета изследвания, които се правят на пациентите със симптоми на COVID-19, заявиха от Лекарския съюз на пресконференция.

Искаме гражданите да бъдат тествани, когато имат симптоми, клиничните пътеки да имат код за лечение на ковид, да не се изисква PCR тест за влизане в болница, ако пациентът е диагностициран извън нея. Да се либерализира изискването за брой специалисти в ковид отделенията, защото е ясно, че пулмолози и инфекционисти не достигат в системата“, обяви председателят на организацията д-р Иван Маджаров.

Чудесно е да имаме нещо близко до локдаун, но ефектът щеше да е десетки пъти по-голям, ако антигенните тестове масово бяха влезли в ход“, коментира д-р Маджаров, цитиран от offnews.bg

Нови мерки от петък: Затварят ресторанти, молове и училища

Анексът към договора с НЗОК, който трябва да регламентира работата на общопрактикуващите леркари в условията на пандемия, се бави. Лекарите недоволстват, че липсва гъвкавост от страната на Касата в момент, когато трябват бързи решения.

От БЛС негодуват, че в анекса няма фиксирана цена за PCR, както и че все още няма възможност за електронни направления. Според тях обещаната електронна рецепта, която трябва да влезе в сила от 11 декември, също е под въпрос. Лекарите се изказаха и против „зелените коридори“, които определиха като безсмислени и създаващи повече напрежение, отколкото улеснение и безопасност. А решението за ковид зони в поликлиниките намират за закъсняло.

В Лекарския съюз обсъждат възможността да поискат оставки на ръководството на НЗОК.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама