Напук на мерките: Депутат отказа да носи маска

17:47, 25 ное 20 / Политика 25 2579 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С „порицание“ и отстраняване за едно пленарно заседание беше наказан независимият депутат Павел Шопов заради възпрепятстване на нормалната работа на парламента, съобщи БТА. По време на дебатите за Бюджет 2021 Шопов отказа да си сложи маска или доброволно да напусне пленарната зала. 

Игра на мълчанка

Още в началото на заседанието председателстващият парламента Емил Христов помоли Павел Шопов да си сложи маска. Отговор от негова страна обаче не последва. След това присъстващите в зала станаха свидетели на следния опит за диалог между Христов и Шопов.

 - Г-н Шопов, отново сте без маска в залата. Моля Ви, поставете я!

Мълчание.

 - Отказвате или нямате маска?

Мълчание.

 - Тогава Ви моля да напуснете залата? Напуснете я! Напуснете залата, ако не искате да носите маска. Вас ви гледат не само народните представители, виждат ви много хора.

Мълчание.

 - Поне направете някакъв знак, че ме чувате. Бихте ли обърнали някакво внимание на г-н Шопов. Безпокои ме, той не реагира.

Видял, че няма как да излезе на глава с Шопов председателстващият пусна депутатите в почивка. Играта на котка и мишка с непокорния депутат обаче продължи и след това, а казусът забави работата на парламента по приемане на бюджета за догодина.

Заплахата с РЗИ

След почивката битката с Шопов пое зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, който водеше заседанието. Той обяви, че се е обадил на РЗИ-София за да сигнализира за нарушението му и му напомни, че минималната глоба е 300 лв. Освен това зам.-председателят на парламента заплаши непокорния депутат с наказание. 

Симеонов отказа да даде думата на Павел Шопов по време на дискусията. По настояване на „БСП за България“, все пак Шопов получи възможност да се изкаже. А от трибуната той посочи, че има определена процедура, по която се налагат наказания и нарече Симеонов  „несъстоятелен и нелегитимен“. 

След тези думи Симеонов му отне думата и го прикани да освободи трибуната, но Шопов продължи изказването си. Последва дисциплинарна мярка – отстраняване за едно заседание. Симеонов разпореди пълно почистване на трибуната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама