Партийната субсидия остава 8 лв. на глас

20:20, 25 ное 20 / Политика 25 2595 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През 2021 г. партиите ще продължат да получават държавно финансиране в размер на 8 лв. на получен действителен глас, решиха депутатите с одобрените текстове в закона за държавния бюджет за догодина.

Размерът на субсидията бе гласуван без дебат в пленарната сала.

От "ВОЛЯ" имаха предложение размерът да стане 0 лв., с което на практика партиите да не получават публично финансиране, но то не срещна одобрението на мнозинство, съобщи БГНЕС.

Какво още приеха депутатите днес?

След повече от 8-часов дебат депутатите окончателно приеха част от държавния бюджет за 2021 г. Планираната разлика между приходите и разходите за 2021 г. е 4,88 млрд. лв. (3,9% от БВП), което прави повече от 10 млрд. лв. общо за тази и следващата година, които се водят „кризисни“, пише Investor.bg. Заложеното ниво на държавния дълг до края на 2023 г. е 38,9 млрд. лв. За 2021 г. таванът е 31,9 млрд. лв. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да се поема догодина е 4,5 млрд. лв.

Сериозният бюджетен дефицит е факт в разчетите, въпреки че за догодина е планиран значителен ръст на приходите – близо 2 млрд. лв.  През 2021 г. се очаква държавата да събере 47,6 млрд. лв. Разходите възлизат на 52,5 млрд. лв. През 2021 г. фискалният резерв не може да пада под 4,5 млрд. лв., пише още в гласувания текст.

 

Трансферите за общините през 2021 г. ще бъдат 4,934 млрд. лв. За зимно поддържане ще бъдат отделени общо 48 млн. лв. от държавния бюджет.  

При приемането на държавния бюджет в парламента на второ четене обаче опозицията остана недоволна от недостатъчните икономически и социални мерки и несигурното им финансово обезпечаване в новия бюджет.

Предложението на БСП за увеличаването на парите за БДЖ, с които да се закупят нови локомотиви и вагони, беше отхвърлено, но пък бяха гласувани 32 млн. лв. за компаниите, които осъществяват превози по нерентабилни маршрути.

Искането на ДПС държавата да предостави 1,116 млн. лв. за сдружение „Дари.бг“ бе отхвърлено. Партийните субсидии през 2021 г. остават в размер на 8 лв. за всеки действително получен глас. Общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна ще бъде в размер на 350 млн. лв.

Депутатите одобриха и финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. за пенсионерите с ниски пенсии. Тя ще обхване пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително. Гласуването на останалата част от държавния бюджет ще продължи утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама