Светът потъна в скръб след смъртта на Марадона

09:55, 26 ное 20 / Спорт 25 2994 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На 60-годишна възраст внезапно почина футболната легенда Диего Марадона. Новината за смъртта на аржентинската звезда потопи в скръб почитателите на футбола в целия свят.

Почина футболната легенда Диего Марадона

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви тридневен национален траур. "Ти ни качи на върха на света. Ти ни направи безкрайно щастливи. Ти бе най-великият от всички", заяви Фернандес.

Безспорно най-големият си успех Марадона постига с националния отбор на Аржентина, който той извежда с капитанската лента до титлата на Световното първенство през 1986 година в Мексико. Четири години по-късно Дон Диего отново е капитан на Аржентина и помага на тима да стигне до финала на Световното първенство през 1990 година, загубен от Германия. За родината си той изиграва общо 91 мача, в които отбелязва 34 гола.

Трикратният световен шампион Пеле бе един от първите, които отдадоха почит на легендата на световния футбол. Двамата са считани за двамата най-велики футболисти в историята.

"Тъжни новини, аз загубих един скъп приятел, а светът загуби една легенда. Може да се каже още много, но засега нега Бог дава сили на семейството му. Надявам се, че един ден отново ще ритаме топка заедно в небесата горе", каза Пеле в кратко изявление, цитирано от БГНЕС.

Трикратният носител на Златната топка Мишел Платини също изрази съжалението си за кончината на Марадона. "Частица от нашето минало си отиде. Много съм тъжен. Изпитвам носталгия по една прекрасна ера на футбола. Диего остави следа в моя живот", сподели пред RTL Платини.

В минутите след трагичната новина за кончината на Марадона, футболният свят започна да изразява почитта си към аржентинеца. Клубът, който боготвори Марадона - Наполи, написа: "Завинаги в нашите сърца. Чао, Диего". Аржентинецът носи на тима от Неапол първите две шампионите титли в историята му, както и трофея от Купата на УЕФА. "Благодарим ти за всичко, Диего", написа друг бивш отбор на Марадона - Барселона.

"Ще останеш в историята на футбола завинаги. Благодаря ти за всичкото удоволствие, което си дал на света", заяви звездата на ПСЖ Килиан Мбапе. "Чисто и просто, играч като никой друг", каза бившият английски национал Майкъл Оуен.

Кристиано Роналдо написа: „Днес се сбогувам с приятел, а светът се сбогува с вечен гений. Един от най-добрите досега. Ненадминат магьосник. Той си тръгва твърде рано, но оставя наследство без ограничения и празнота, която никога няма да бъде запълнена. Почивай в мир. Никога няма да бъдеш забравен“.

Легендата на българския футбол Христо Стоичков също отдаде почит към великия Диего Марадона.

"Диего, почивай в мир. Благодаря ти за всичко", написа Стоичков. 

Почит към Марадона отдадоха още Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Аржентинската футболна федерация, Хари Кейн, Гари Линекер, Греъм Сунес, Андрей Шевченко, Асоциацията на професионалните тенисисти и много други. 

Властите в Буенос Айрес решиха да осветят редица сгради и паметници в града с цветовете на националното знаме в знак на почит към звездата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аржентинското правителство прогнозира, че около 1 милион души ще вземат участие в церемонията по сбогуването с Диего Марадона. В момента властите работят по организацията на церемонията, предвид пандемията, причинена от коронавируса. Възможно е сбогуването с легендата да продължи няколко дни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Церемонията ще се състои в президентския дворец Каса Росада. Властите все още не са обявили по кое време правителствената сграда ще отвори вратите за опечалените.  Ковчегът с тялото на Диего Марадона вече беше докаран в двореца.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама