След сигнала за насилие: проверяват нелегалната детска градина в София

09:11, 26 ное 20 25 2001 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

След сигнал за съмнение за насилие в частна детска градина в София, от Агенцията за закрила на детето започнаха проверка. Оказа се, че така наречената градина, която работи в търговски център в квартал „Дружба”, всъщност няма нито едно разрешително.

Съмнение за насилие в нелегална детска градина в София

„След постъпване на сигнала, веднага сезирахме СДВР, Главна инспекция по труда, Агенцията по приходите и всички институции, които имат ангажимент към подобни търговски обекти. В момента тече разследване. Този търговски обект никога не е имал регистрация. Агенцията за закрила на детето е издавала единствено лиценз за предоставяне на социална услуга за деца”, обясни Ваня Кирилова от Агенцията за закрила на детето пред Нова телевизия.

Тя добави, че забавачници, занимални, дневни центрове в различни търговски обекти не са регистрирани в Агенцията за закрила на детето и не са лицензирани нито от тях, нито от МОН. Тези услуги имат различна дейност от детските градини и яслите. Те са търговски обекти и имат регистрация само в Агенцията по вписванията и уведомителен режим към РЗИ.

„Всъщност никой не контролира тези обекти. Родителите трябва да бъдат много внимателни, когато дават децата почасово за обгрижване в подобни търговски обекти, тъй като не е ясно каква квалификация и професионален опит имат служителите там. Изискванията в частните детски градини и ясли са регламентирани в Закона за предучилищното и училищно образование. Социалните услуги са регламентирани от Закона за социалните услуги”, обясни Кирилова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама