COVID-19 по света: Гърция удължава националната карантина

10:58, 27 ное 20 25 2296 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Над 60 милиона са заразените с COVID-19 в целия свят, най-много са случаите в Европа - над 17 милиона. Във всички европейски страни са въведени различни карантинни мерки.

Гърция удължава националната карантина до 7 декември. Причината е новият рекорд на новозаразени и на починали през последното денонощие. От началото на пандемията общият брой на заразените вече доближава прага от 100 000, а до снощи починалите са точно 2 000, съобюи bTV.

Британският премиер Борис Джонсън не изключи възможността от локдаун за Нова година, ако британците отстъпят в борбата срещу коронавируса, а неговият главен медицински съветник предупреди хората да не прегръщат възрастните си роднини по Коледа. 

Англия излиза от пълна карантина на 2 декември и премиерът образно заяви на специална пресконференция по този повод, че "целта му сега е да не бъде вдигнат крака от гърлото на настъпения звяр". "Ако отстъпим отново, ще загубим контрол над вируса и това ще ни върне към локдаун за Нова година", допълни Джонсън, цитиран от БНР. 

Германският канцлер Ангела Меркел информира Бундестага, че наложените от началото на ноември ограничителни мерки ще останат в сила най-малко до края на декември. Тя настоя за общоевропейско решение, ски курортите да останат затворени най-малкото до 10-и януари. Събирането на много хора в зимните ски центрове по време на коледните и новогодишните празници ще ускори разпространението на коронавируса, смята канцлерът. 

COVID-19 по света: Германия поиска ски курортите в ЕС да останат затворени

Тази идея се споделя от италианския премиер Джузепе Конте, но не и от австрийския канцлер Себастиан Курц. 

В същото време Франция обяви, че ще отвори алпийските ски зони. 350-те ски курорта във Франция обясниха, че седмиците около Коледа и Нова година са от решаващо значение за тяхното оцеляване, тъй като те представляват до една четвърт от годишните им приходи.

Още другата седмица в Австрия започват масовото тестване за коронавирус. Австрийският канцлер Курц ще обяви следващата седмица план за отваряне на страната след карантината.

От сега е сигурно, че училищата и магазините за нехранителни стоки ще отворят първи. Наближаващият празник Никулден принуди правителството да определи в изрична заповед, как децата ще получават лакомства за празника. Добрият старец ще може да посещава децата в къщи, но без да прекрачва прага на жилището.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хърватия затваря кафенета и ресторанти - те само ще доставят храна до домовете, а сватбите се прекратяват до Коледа. Маските на открито стават задължителни, ако няма необходимата дистанция. Частните празненства ще са с неповече от 10 души и до 25 души при публични събирания. Ограничава се и броят на хората в обществения транспорт.

Унгария удължи забраната за влизане на чужденци в страната без съществена причина до 1 февруари догодина.

Най-ниско ниво на заболеваемост имат Исландия и Финландия, но финландският премиер Сана Марин предупреди, че броят на новозаразените в страната се увеличава с тревожни темпове.

Прочутият петъчен пазар в Одрин се закрива за две седмици заради пандемията. Местните здравни власти предупредиха, че напливът от купувачи, главно от България, нарушава изискването за физическа дистанция

Заради растящия брой на случаите на инфекцията, в днешния Ден на благодарността новоизбраният президент Джо Байдън призова американците да се пазят, да не организират традиционните за празника големи семейни събирания, да носят маски и да спазват дистанция. 

САЩ остават най-засегнатата от COVID-19 държава с близо 12,6 млн. заразени и с близо 260 000 смъртни случая.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама