COVID-19 по света: Руската ваксина „Спутник V” няма да се разпространява в ЕС

15:32, 30 ное 20 25 3700 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V” няма да се разпространява в ЕС. "Решението на властите на Унгария да разрешат използването на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V” не се отнася за територията на ЕС", заяви говорител на ЕК. 

Европейският съюз предпочита всички ваксини, които се предлагат на европейските граждани, да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Отделните държави може да разрешат използването на ваксина на своята територия и да я разпространят сред своите граждани. „Но ние се обявяваме за максимална прозрачност на процедурите, свързани с ваксината”, уточни говорителят, цитиран от БГНЕС.

От Европейската комисия подчертаха, че държавата носи сама отговорност за ограниченото във времето спешно решение.

На 13 ноември министърът на промишлеността на Русия Денис Мантуров обсъди с унгарския външен министър Петер Сиярто производството на руската ваксина в Унгария, където вече започна подготовка на производствени мощности. Сиярто заяви, че през декември в страната ще започне доставката на малки партиди от руската ваксина „Спутник V”, а по-големи количества може да се очакват през януари. 

Чехия смекчава мерките

Броят на новозаразените с нови коронавирус в Чехия спадна под 5 000 през шест от последните седем дни. Поради тази причина от 3 декември чешкото правителство ще разреши отварянето на ресторанти и магазини за стоки, което не са от първа необходимост.

Страната преминава към по-ниската трета степен от петстепенната скала за риск от патогена. Това ще позволи отваряне на заведения и търговски обекти, но при намален брой клиенти за спазване на социална дистанция.

Отменя се нощният час, музеите може да работя при ограничен капацитет, подновяват се индивидуалните спортни занимания. Баровете ще работят до 22:00 часа. Разрешава се събирането на 50 души на открито и 10 на закрито, при ограничения от шест души навсякъде сега, съобщи БНТ.

COVID-19 по света: Жертвите са почти милион и половина

Китай регистрира 18 нови случая на Covid-19, Япония - 2066

Китай пък регистрира 18 нови случая на коронавирус през последното денонощие, като 15 от тях са привнесени от чужбина. Това се посочва в съобщение на националните здравни власти.

Броят на безсимптомните случаи, които Китай не класифицира като потвърдени, са нараснали до 17.

В Токио бяха регистрирани 418 нови случая на заразяване с коронавируса за последното денонощие. В цяла Япония през последното денонощие са регистрирани 2066 новозаразени, с което общият им брой достигна 148 280.

В момента в страната няма ограничения върху бизнеса, заради пандемията. Властите призоваха за намаляване на работното време на ресторантите в редица региони. Носенето на маски е с препоръчителен характер, но даже на улиците местните жители предпочитат да използват тези средства за индивидуална защита, отбелязват информационните агенции.

САЩ очакват нов пик след Коледа

Водещият експерт на САЩ по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи предупреди, че страната може да се сблъска с нов пик от заразени с COVID-19 по време и след коледните празници.

Броят на заразените с коронавирус в САЩ в последните седмици достигна най-високото си равнище от пролетта насам. Потвърдените случаи досега са 13,3 милиона, включително около 4 милиона, регистрирани през ноември, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама