Коронавирусът в България: Вече имаме план за готовност при пандемия

17:50, 02 дек 20 25 3587 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

България вече има Национален план за справяне с пандемията от коронавирус, 9 месеца след навлизането на коронавируса у нас. Планът бе представен от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Мерките в него бяха приети и от Министерския съвет.

Стана ясно, че 2 млрд. лева е сумата, отпусната от държавата за справяне с пандемията. От тях за мециците на първа линия се харчат по 80 милиона лева на месец, като за януари тези разходи ще се вдигат до 100 милиона на месец.

„Основните цели са ограничаване на заболяемостта и намалявяне на смъртността от пандемичната инфекция, осигуряване, поддържане на основни сектори и служби и като здравеопазване, сигурност, транспорт, осигуряване на достоверна, постоянна информация относно предприетите мерки”, обясни здравният министър.

Той подчерта, че националният план има общ характер. „Това е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на всички институционални  взаимодействия, необходими за всички действия”. 

България ще разполага с 804 млн. лева през 2021 година по линия на европейския инструмент за справяне с последиците от пандемията, добави вицепремиерът Томислав Дончев.

В очакване на ваксина

След Нова година със сигурност ще започне имунизация за вируса, но отново ще има хора, които ще кажат, че не вярват на ваксините и не искат да се имунизират. „Тогава какъв ефект да търсим в общественото здраве, като има ясни правила е имунологията, че не имунизираш ли 60-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а само този индивид, който се имунизирал”, коментира доц. Ангел Кунчев.

"Другата сряда Министерски съвет ще утвърди национален план за ваксиниране срещу COVID-19, а планът ще бъде представен до края на тази седмица, вероятно в петък", обяви здравният министър. Ваксините ще бъдат доброволни и безплатни. 

Координациoнен съвет ще отговаря за изпълнението на ваксинационния план срещу коронавируса. Правителството е определило за председател на съветагенералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов.

„В петък трябва да е готов и съставът на координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. 

Снимка: Unsplash

До края на тази седмица ще имаме фризери и хладилници за първата пратка от ваксината на "Pfizer". Те ще бъдат разположени на няколко места в страната, като сред тях са складът в РЗИ-София и РЗИ-Бургас.

Пристигна нискомолекулярен хепарин

Премиерът Бойко Борисов обяви, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.  „Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно“, подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

Здравният министър лично провери първата пратка, която ще бъде използвана само за аптечната мрежа в лечебните заведения.Благодарение на тези количества целият болничен паза ще бъде задоволен с необходимите количества. Всеки понеделник в аптечната мрежа за граждани се отпускат 2000 опаковки, необходими за всички граждани, включително и за бременните жени.

Данните за последното денонощие

3475 нови случая на заразени с коронавирус при направени 9056 PCR теста. Това означава, че повече от 38% от направените проби през последното денонощие са положителни, според данните на Единния информационен портал. Най-много случаи са регистрирани в областите София, Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Излекуваните през последните 24 часа са 2435. В болница остават повече от 6600 пациенти, 493 от тях - в тежко състояние. Починалите за деня са 153.

Коронавирусът в България: С месец закъснение тръгна електронното направление за PCR

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама