Икономиката ни се спуска с асансьор, но ще трябва да се изкачва по стълбите

14:45, 03 дек 20 25 1703 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Липсва цялостна програма от мерки, незабелязващи огромната опасност, която надвисва над българската икономика и бизнес, която може да доведе до деградация на цялостното ни икономическо състояние. Опасността е от изключително забавяне на нашето развитие, не споделям оптимистичните визии на правителството, каза макроикономистът проф. Димитър Иванов в ефира на БНР. Според него се вземат временни и несъвместими решения. 

БНБ удължава кредитната ваканция

"Икономиката ни се спуска с асансьор надолу, но ще трябва да се изкачва, ползвайки стълбите. Очаквам това изкачване да е продължително и твърде уморително", коментира той.

"Светът се промени почти радикално. Ясно е, че ефектите от пандемията ще бъдат повече безработица, несигурност, социални размирици и много повече несигурност", подчерта макроикономистът. Той поясни, че спецификата на икономиката на България е предимно икономика на услугите, като подчерта, че именно този сектор е най-ударен от кризата. Проф. Иванов прогнозира асиметричен характер на българското излизане от ситуацията. 

Снимка: CanStockPhoto

Той съобщи данни, които е моделирал, но не са потвърдени от Националната статистика: "За 2020 година има намаление на сектора на услугите с -47%, промишленото производство е с близо 8%, строителството с 6%, с -3,75% е намаляването при производство на хранителни продукти".

"Трябва да се надяваме до края на третото тримесечие на 2021 година да има ваксинирани около 60% от населението. Възстановяването на икономиката, по реалистичен сценарий, може да се случи чак към края на 2022 година", заяви макроикономистът и уточни, че става дума за възстановяване на нива от преди пандемията.

Стопанската камара с остри критики към държавните мерки

Проф. Иванов посочи, че значителна част от населението в страната са "кешово притиснати". Според него българите трябва да внимават с кредитите, защото страната ни е "изправена пред огромна кредитна опасност".

"Кредитите в момента представляват 67% от активите на цялата банкова система. Раздадените кредити в България са три пъти повече отколкото предвидените приходи от данъци за бюджета". 

Окончателно отпаднаха скандалните двойни неустойки при бързите кредити

Макроикономистът подчерта, че сумата на раздадените кредите почти надвишава официалния външния държавен дълг на България. Той прогнозира, че може да се стигне до спирала на огромна дългова задлъжнялост на всички - държава, бизнес, домакинства, от която много трудно ще се излезе.

"Необходима е балансирана система от мерки на макроикономическо, но и на средно и микро равнище", каза той. Според него не трябва да се осланяме много на помощта от Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама