Въпреки кризата: ръст на ипотечните кредити

08:37, 04 дек 20 / Общество 25 1668 Шрифт:
Topnovini

Задава се кредитна ваканция заради втората вълна на COVID-19. Асоциацията на банките вече работи по удължаването на кредитния мораториум, но за да можем да отсрочим кредита си в пандемията, трябва централната банка да одобри техния план. 

Новият краен срок за прилагане на мораториума е 31 март догодина. За всеки клиент на банка максималният срок на отсрочване е 9 месеца. Така тези, които вече са се възползвали от 6 месечния мораториум, който изтече, ще имат максимум още 3 месеца, преди да почнат да обслужват кредита си редовно.

"Със сигурност удължаването на кредитната ваканция ще помогне на бизнеса и особено на тези хора, които се намират в неплатен отпуск, защото с правителствената помощ от 24 лева, те едва ли ще могат да покрият своите задължения към банките", заяви пред bTV кредитният консултант Тихомир Тошев.

Трохи за едните, хайвер за другите

По негови данни 9 млрд. лева са разсрочените кредити през пролетта – 7 млрд. от които са на бизнеса, а другите 2 млрд. на хора.

"Въпреки обявената кредитна ваканция много хора са продължили да обслужват кредитите си, защото са осъзнали, че тази мярка е временна", заяви Тошев. "Именно затова не е имало голям ръст на лошите кредити и влошаване на кредитния портфейл, дори през последните три месеца те намаляват, още повече че баните са се освободили чрез продажба от такъв тип задължения", допълни още Тошев.

Наблюдава се и друг феномен – ръст на новоизтеглените кредити. С 12% повече са ипотечните заеми и с 5% повече потребителските. "Това се дължи на факта, че е имало сектори, които не са били засегнати от кризата и дори е имало растеж. Такива са фармацията, енергетиката и ИТ индустрията", разкри Тошев.

Радев наложи вето на промените за потребителските кредити

Според финансиста хората вече са се отърсили от първоначалния страх и са „започнали да живеят с вируса“, а има и положителни новини за ваксините. "Затова се очаква бързо възстановяване до средата на следващата година, макар че ще има бизнеси, които няма да преживеят кризата", каза Тошев.

Той посъветва кредитополучателите, ако имат затруднения, да не покриват задълженията си с нов заем, а да потърсят съдействие от банката. Ако теглим кредит, то парите наистина трябва да ни трябват и да сме сигурни, че ще можем да покрием плащанията по него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама