В кризата около COVID-19 се наслагва и проблемът с лошата реколта. Както прогнозираха хлебарите, цената на хляба се увеличи. Председателят на УС на НБСХС Мариана Кукушева заяви, че става въпрос за повишение с около 9-10 стотинки.
„Имаме покачване на енергията, петрола, транспорта и много други разходи. Никой не коментира това. Не мога да кажа колко трябва да е реалната цена на всеки производител. Категорично казвам, че съгласно Закона за храните вече търговците не могат да върнат хляба към своите доставчици. Затова е наложена практиката всеки следобед и вечер хлябът, доставен сутринта, да е с намалена цена. Моята препоръка към търговците е той да бъде изложен в „зелените“ коридори, за да може възрастните хора да го закупят без увеличение на цената“, заяви Кукушева. Тя допълни, че пандемията е довела до по-голямо търсене на зърнените пазари и скок в цената на пшеницата и брашното.
Храни, с които да се предпазим от коронавируса през зимата
По думите ѝ хората, които работят в заводите за производство на насъщния, са на първа линия. "Нямаме хоум офис. Произвеждаме хляба на България всеки ден. Рискът, който поемат работещите при нас, не е по-малък от риска на полицаите. Когато държавата повиши заплатите им, ние нямаше как да не отговорим на изискванията на пазара на труда и го направихме“, каза още тя.
Добави коментар