COVID-19 по света: Без ДДС за ваксините в ЕС

18:56, 07 дек 20 25 3049 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил предложението за временно освобождаване от ДДС до 31 декември 2022 г. на ваксините и изследванията за COVID-19. Предвижда се от данъка да бъдат разтоварени също услуги, тясно свързани с употребата на ваксините. Държавите от ЕС могат да прилагат намалена ставка на данъка за изследванията и свързаните услуги.

Днешното решение се отнася само до ваксини срещу посоченото заболяване, разрешени от Европейската комисия или от държавите в ЕС. Решението важи и за изследвания, съобразени с приложимото европейско законодателство, се уточнява в съобщението, съобщи БТА.

Задължителна карантина и тест в Гърция

Гръцкото правителство въвежда допълнителни мерки за пристигащите в страната, независимо от тяхната националност – 10 дневна карантина и бърз тест за коронавирус. По информация на посолството ни в Атина, считано от 06:00 ч. на 18 декември 2020 г. до 7 януари 2021 г. включително, на всички пристигащи на граничните пунктове ще бъде правен бърз тест за COVID-19 и ще бъдат  поставяни под 10 дневна карантина.  Остава изискването за попълване на PLF форма и предоставяне на отрицателен резултат от направен PCR тест 72 часа преди пристигането, съобщи Министерството на външните работи.

Препаратът вече са в болниците във Великобритания

Великобритания се подготвя да стане първата държава в света, която ще приложи ваксината срещу COVID-19 на "Pfizer" и "BioNTech". Препаратът вече започна да пристига в британските болници, а от утре започва и прилагането му.

Първи ще бъдат ваксинирани хората над 80 години, медиците на първа линия, както и служителите и обитателите на старческите домове. Лондон даде спешно разрешение на препарата и така ще започне най-важното масовото ваксиниране в  историята. Страната е поръчала 40 милиона дози, които ще стигнат за 20 милиона души.

COVID-19 по света: "Pfizer" съобщи за проблем с производството на ваксината

От днес търговците на дребно в Австрия отново работят с клиенти. През почивните дни бяха последните приготовления, за да бъдат спазени всички противоепидемични изисквания. По време на карантината 90% от магазините в търговските центрове бяха затворени. Сега собствениците се надяват да наваксат с продажбите преди празниците.

Същевременно в Прага се състоя протест срещу мерките, въведени от правителството срещу разпространението на COVID-19, съобщи БНТ. Много от участниците не носеха маски и не спазваха дистанция. Протестиращите се обявиха и против ваксинирането. Въпреки засиленото полицейско присъствие, демонстрацията премина мирно и без инциденти.

Рудолф Джулиани е с COVID-19

Положителна проба за коронавирус е дал адвокатът на Доналд Тръмп Рудолф Джулиани, съобщи в Twitter американският президент. 76-годишният юрист е бил откаран в болница в столицата Вашингтон.

"Джулиани, най-големият кмет в историята на Ню Йорк, който неуморно работи, излагайки доказателства за най-корумпираните избори (досега!) в историята на САЩ, се оказа положителен за китайския вирус", написа Тръмп, използвайки термина си за COVID-19, който възмути Пекин.

Джулиани заяви, че се чувства добре"Благодаря на всички приятели и последователи за молитвите и добрите пожелания. Много добре се грижат за мен и се чувствам добре", написа той в Twitter.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама