Законът за 10-годишната давност на задълженията може да се заобиколи

08:42, 07 дек 20 25 2146 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Фигурата на вечния длъжник няма да изчезне въпреки законовите поправки. Такава прогноза направи съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев пред bTV. По думите му съществува обща забрана за обратно действие на закона или едни права, които са придобити, не могат да се отнемат заради нововъведено условие.

Според него нормативните поправки могат да се оспорят пред Конституционния съд. Той даде пример с давностния срок на отпуските. Георгиев допълни, че текстовете за 10-годишната абсолютна давност важат само за договори.

Окончателно приеха 10-годишна абсолютна давност за дълговете

Той обясни, че при неизпълнение на контракт – той може да бъде анулиран, но платените по него суми не влизат в обхвата на 10-годишната давност. Магистратът уточни, че при един ипотечен кредит, ако той не се погасява 10 г. – изчезва.

„Банката може да реши или да не прави нищо – да трупа вноски, или да ги събира на части. Или да развали договора, като губи договорната лихва, с надеждата поне във времето да събере тези пари. Няма изрично изключение на принципа, че давността не се прилага служебно от съда – ако се образува съдебен процес, длъжникът трябва да възрази“, обясни Георгиев. 

Съдията допълни, че поправките за давността са лесно заобиколими от юристите на фирмите за кредити. По-трудно ще бъде само за частните лица, като даде пример с делата по делба на имущество.

„Това са парични претенции. Вие сте построили нещо в един наследствен имот с вашите роднини. Ако при делбата този имот не отиде във ваши ръце, съответно те ви дължат пари за подобрението – това е парично вземане и то не попада в изключенията, които законодателят посочи. Ако за 10 г. вие не ги съберете – губите тези пари“, уточни той.

По думите му Законът за личния фалит урежда по-добре нормативната рамка за вечния длъжник. Той допълни, че в този случай се следи дали длъжникът е добросъвестен – ако се скрият активи, се губи възможността за освобождаване от дълговете.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама