При младите ползата от ваксина е съмнителна

16:00, 07 дек 20 25 3292 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват, каза пулмологът проф. Коста Костов в ефира на БНР.

Според него е немислимо да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. "В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана... Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор", каза той. 

Коронавирусът у нас: Очаква се ваксинирането да започне в началото на 2021 г.

Проф. Костов отбеляза, че хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу COVID-19. Но според него за младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна. По думите му няма притеснение относно особени странични ефекти от ваксината. 

Той сподели, че от очакваните да влязат при нас ваксини негвите предпочитания са към тази на Pfizer, базирана на т.нар. информационна РНК. Според него няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. „Това няма да се случи скоро... Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято“, каза проф. Костов. Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса, и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите

Радев ще се ваксинира, когато няма други чакащи

„Ние не сме подготвени за превенция и контрол. Цялата епидемия показва, че всички политици в годините проспаха това време на подготовка. Една епидемия не се решава със санкции... Държавата няма достатъчно кадри за такава превенция. Ние, лекарите, даваме всичко от себе си. Но какво от това?! А какво даде държавата за нас? Само разрушение“, изтъкна той. 

Медицинският експертен съвет за COVID-19 се разпуска

Проф. Коста Костов бе председател на Експертния медицински съвет през пролетта, който бе закрит само две седмици след сформирането си. Като причина тогава бе изтъкната "изпълнената задача", възложена от Министерския съвет. Целта на съвета бе да помага на медиците ни в лечението на пациенти с COVID-19. За това време те изготвиха комплексен документ, който да служи за наръчник. По време на краткото заседаване на Медицинския съвет имаше разногласия по някои теми с Национлания оперативен щаб. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама