Небесен спектакъл през декември: Звезден дъжд, слънчево затъмнение и съвпад на планети

16:05, 12 дек 20 / Култура 25 2669 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Месец декември ни е подготвил няколко впечатляващи нощни представления, които могат да се наблюдават от вкъщи, без никакви телескопи или друго скъпо оборудване.

Този декември ще ни бъде представено сливането на две планети, великолепен звезден дъжд и дори пълно слънчево затъмнение. Вярно е, че за да се насладите на зрелището, се изисква едно важно условие - ясно небе. Е, дори по време на затъмнение е полезно да запазите очите си и би било хубаво да получите точна информация за това кога и къде да търсите.

Снимка: CanstockPhoto

Метеорният поток Геминиди (13-14 декември)

Звезден дъжд, кръстен на съзвездието Близнаци, може да се наблюдава от Владивосток до Дакар. През последните месеци вече можехме да наблюдаваме различни метеорни потоци, но през декември просто ще имаме кралски звезден дъжд.

„Метеорните потоци обикновено се наблюдават, когато Земята преминава през опашките на кометите“, казва австрономът Патриша Скелтън от Кралската обсерватория в Гринуич, цитирана от BBC и БГНЕС.

Всяка година, когато нашата планета е уловена в отломните потоци на този астероид, нощното небе е оцветено с падащи звезди, понякога 150 на час. Метеорите навлизат в гъстата атмосфера със скорост около 35 км в секунда и, изгаряйки, оставят жълти, сини или зелени ивици в нощното небе. Колкото по-ясно и тъмно е небето, толкова по-добре се вижда звездопадът, но през декември той ще бъде толкова силен, че може да се наблюдава дори в градове със силно светлинно замърсяване. Метеорният поток Геминиди в петък вечерта ще разлее стотици падащи звезди на Земята.

Друга добра новина е, че за разлика от миналата година, когато метеорният порой съвпадна с пълнолунието, този път звездите ще паднат на новолунието и небето ще бъде забележимо по-тъмно.

Снимка: CanstockPhoto

Пълно слънчево затъмнение (14 декември)

За да бъдем напълно точни, пълно затъмнение може да се наблюдава само в Чили и Аржентина и няма съмнение, че ако нямаше пандемия, мнозина биха се втурнали в Патагония, за да се възхищават на това явление. Въпреки това, в ерата на излъчванията на живо в Интернет, ще бъде възможно да се наблюдава затъмнението навсякъде по света и по всяко време.

В рамките на 24 минути младата Луна ще премине пред слънчевия диск и ще затъмни напълно дневната светлина за малко повече от две минути.

По време на явлението ще затъмнее особено силно в най-южния край на Латинска Америка. „Слънчеви затъмнения са регистрирани по целия свят в продължение на почти пет хилядолетия“, казва Таня де Салеш. Докато частичните слънчеви затъмнения могат да се случват до пет пъти годишно, пълно слънчево затъмнение се случва само веднъж на 18 месеца.

Ако искате да правите далечни планове, следващото пълно слънчево затъмнение ще се случи в Антарктида през декември 2021 г., след това в Индонезия и Австралия през април 2023 г., след това в САЩ и Канада през април 2024 г., в Южна Европа и в Гренландия - през август 2026 г. и по-голямата част от Северна Африка и Близкия изток през август 2027 г.

Снимка: CanstockPhoto

Великият съвпад на Юпитер и Сатурн (21 декември)

Юпитер и Сатурн са едни от най-добрите планети за наблюдение, тъй като са ярки и ясно се виждат на нощното небе. Голямото съвпадение е моментът, когато от гледна точка на наблюдателя планетите се сближават и започват да блестят като едно цяло. Точно това трябва да се случи през нощта на 21 декември.

Ако погледнете с невъоръжено око, разстоянието между планетите няма да надвишава една десета от градуса, но това е само оптична илюзия, тъй като всъщност Земята и Юпитер са разделени с повече от 800 милиона км и приблизително същото разстояние остава между Юпитер и Сатурн.

И ако имате добър бинокъл или още по-добре телескоп, можете дори да забележите четирите луни на Юпитер - Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Тези луни се наричат още сателитите на Галилей, в чест на италианския астроном Галилео Галилей, който през 1610 г. ги наблюдава чрез телескоп, изобретен от него няколко месеца по-рано.

Съвместната връзка между Сатурн и Юпитер се случва веднъж на 19 години и половина, но тази ще бъде специална, тъй като планетите ще се сближат на най-близко разстояние от 17-ти век насам - това се случва само веднъж в живота.

Като допълнителен бонус, на 21 декември ще бъде слънцестоенето - първият ден от астрономическото лято в Южното полукълбо и зимата в Северното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама