Върнаха за ново разглеждане делото срещу акушерката Емилия Ковачева

18:00, 08 дек 20 25 2279 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Върховния касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 години преби новородено по време на смяната си в "Софиямед". Причината според съда е, че втората инстанция е намалила неправомерно наказанието, поради изразеното съжаление от акушерката за това, което е извършила. 

Решението на Върховния касационен съд е от ноември миналата година, като тогава Софийският апелативен съд (САС) определи наказанието „лишаване от свобода“ да бъде намалено от 18 на 16 години. Тя трябва да заплати на родителите на постадалото бебе и обезщетение в размер на 400 000 лв, съобщиха от прокуратурата. 

В две касационни жалби се правят оплаквания за явна несправедливост на определеното наказание от 16 години, като диаметрално противоположни са твърденията – тези на подсъдимата са за неоправдано завишен размер на наказанието, а частното обвинение го намира за занижено с оглед на вида и размера

Снимка: CanStockPhoto

Наказателното производство е било с продължителност около 5 години от извършване на деянието. Според ВКС е надценено и значението на констатациите от проверката на Инспекцията по труда във връзка с допуснати от работодателя нарушения относно полагането на извънреден труд – продължителността на работното време и осигуряването на необходимите почивки. Като причина от ръководството изтъкват, че положеният извънреден труд е бил по желание на Ковачева, а не по силата на тяхно разпореждане. 

Семейството на малката Никол иска доживотен затвор за акушерката Емилия Ковачева

Според съдиите изразеното съжаление от акушерката, както и събраните данни за личността úне могат да бъдат смекчаващи отговорността обстоятелства. Магистратите са на мнение, че изразеното съжаление е "декларативно и твърде късно". 

На първа инстанция през 2015 година акушерката беше осъдена на 18 години затвор за опит за убийство на новородено от Софийския градски съд. Според експертизите единствено навременната намеса на лекарски екип е спасил детето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама