Коронавирусът у нас: Над 11 000 служители на МВР искат да се ваксинират

12:46, 09 дек 20 25 2752 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

11 300 служители на вътрешното министерство са дали съгласието си доброволно да се ваксинират. Това съобщи министър Христо Терзийски. Общият брой на работещите във ведомството са 48 800. Към настоящия момент заразени с COVID-19 са били 4002, а активни сега са 1500 души.

Министър Терзийски обясни още, че отпуснатите допълнителни средства по бюджета на министерството в размер на 23 млн. лв. ще отидат за МВР болницата. Тя ще има нов скенер и апаратура за опасни отпадъци. Средства ще бъдат отделени и за подпомагане на структурите за интензивно лечение и COVID-структурите за тежко и среднотежко състояние, съобщи БГНЕС.

Министър Терзийски обяви, че МВР болницата има готовност за започване на процеса по ваксинация. Очаква се доставката на фризери за съхранение. В действията ще участват и мобилни екипи.


Снимка: БГНЕС

На места 100% от медиците искат да се ваксинират

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно, заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В момента се изготвят списъци с медицинските специалисти, които имат желание да бъдат ваксинирани. "Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%", посочи Кунчев. Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. "Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация", допълни Кунчев.

Коронавирусът у нас: Намаляват заболелите и натискът върху болниците

Данните за денонощието

3980 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Близо 41% от направените 9715 PCR теста са положителни, показват данните на Единния информационен портал.

Най-много са новите случаи в София, Бургас и Пловдив.

Излекуваните през последните 24 часа са над 3400. В болница остават повече от 6800 пациенти, 514 от тях - в тежко състояние. Починалите за деня са 146.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама