Личен пример: Кои лидери ще се ваксинират първи и кои ще чакат „да им дойде редът“

12:16, 09 дек 20 25 5200 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Общественото мнение за ваксинирането срещу COVID-19 у нас и по света се разпростира от „Осанна!“ до „Разпни го“. Масово учените обаче са категорични, че ваксината ще има повече позитиви, отколкото негативи. Според тях за момента тя е единственият начин да се ограничи широкото разпространение на коварния вирус, с който човечеството се бори вече повече от година.

За да приканят хората да се ваксинират, редица световни и европейски лидери обявиха, че са готови публично да се имунизират. За ваксинация в телевизионен ефир се обявиха американските президенти Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън. Така те се надяват да вдъхнат увереност на гражданите, че ваксината е безопасна. Избраният президент Джо Байдън също изяви готовност да се ваксинира публично.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралица Елизабет II и нейният 99-годишен съпруг - принц Филип, също са готови да са сред първите хора във Великобритания, които да си сложат ваксината. Заради възрастта си двамата са в застрашената група.

Ваксините са тук: Европейската и българската реалност

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис пък няколко пъти повтори, че заедно с президента на страната също ще бъдат сред първите. Той прикани и лидерите на гръцките политически партии да се присъединят към тях, за да вдъхнат на гражданите увереност.


Снимка: Twitter

Австрийският канцлер Себастиан Курц също е готов да се ваксинира. „Надявам се много хора да се ваксинират. Не искам да заразявам други, ако аз се заразя. Не искам да заразявам родителите си и ако имам възможност, с радост ще се ваксинирам“, каза преди дни той.

В края на септември бе съобщено, че и руският президент Владимир Путин възнамерява да се ваксинира с новата руска ваксина срещу коронавируса. Това бе потвърдено от говорителя му Дмитрий Песков. А за севернокорейския лидер Ким Чен Ун дори се появи информация, че вече се е имунизирал с китайска експериментална ваксина.


Снимка: БГНЕС

Има обаче и такива лидери, които ще се ваксинират „когато им дойде редът“. Сред тях са премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и германският канцлер Ангела Меркел.

„Аз самият, щом ми дойде ред, се ваксинирам – минават лекари, възрастни хора, полицаи, включително артистите по театрите. Когато ни дойде ред, заставаме с колегите и се ваксинираме“, посочи Борисов.

Радев ще се ваксинира, когато няма други чакащи

Два дни преди това Радев също обясни, че ще се ваксинира едва когато няма недостиг на препарата за хората от рисковите групи. „Нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен независимо дали е президент, чиновник или работник“, заяви президентът.

Шефът на канцеларията на германската канцлерка Ангела Меркел Хелге Браун обави, че с Меркел ще се ваксинират, „когато им дойде редът“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама