Държавата иска да улесни затварянето на частните музеи

16:41, 09 дек 20 / Политика 25 2322 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правителството одобри промени в Закона за културното наследство, с които да улесни затварянето на частните музеи.

Измененията предвиждат отнемането на разрешението на частните музеи, които са отворени за посетители по-малко от 100 дни в годината или когато в тях се съхраняват неидентифицирани и нерегистрирани движими културни ценности.

Отнемането на разрешителното ще става със заповед на министъра на културата по предложение на директора на Инспектората за опазване на културното наследство. До момента това можеше да стане при системни нарушения от страна на частните музеи.

От сайта на Министерството на културата става ясно, че частните музеи у нас са общо четири. Два от тях се намират в София, а останалите - в Русе и Чирпан. Единият от частните музеи в столицата е на  бизнесменът Васил Божков и оглавяваната от него Фондация „Тракия“, другият е собственост на Димитър Иванов, който е председател на Фондация „Арете - Фол“. Музеят в Русе е собственост на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови и Фондация „Братя Бобокови“, а този в Чирпан - на Анна Димитрова и сдружение „Гема 11“.

Законовите промени идват, след като по-рано тази година държавното обвинение влезе в частните музеи на бизнесмените Васил Божков и Атанас и Пламен Бобокови. През октовмри прокуратурата вече обяви, че голяма час от артефактите в колекцията на Божков са придобити незаконно и може да се пристъпи към одържавяването на колекцията. Само преди седмица пък Пламен Бобоков получи обвинение за държане на археологически обекти без регистрация.

Преди месец от ПП АБВ алармираха, че готвените промени в закона целят разграбването на частните музеи и са удар по музейното дело.

Припомняме, че с промени в закона през 2018 г. бе разрешено на частните музеи да оценяват частни колекции. Допреди това можеха да направят само държавните и регионалните музеи, а за археологически ценности - нумизматичните дружества и търговците, които ги продават. Основният мотив за тази поправка бе, че държавните музеи не успяват да се справят с регистрацията на частните колекции и тя се бави с години, а промените бяха подкрепени от всички парламентарни групи в парламента.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама