Почина доайенът на българската ортопедия и травматология проф. Димитър Джеров

19:09, 09 дек 20 25 4258 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова
На 86-годишна почина доайенът на българската ортопедия и травматология проф. Димитър Джеров. За това съобщиха от Медицинския университет в София, на който той е начело в период 1991-1999 г. Смъртта му е настъпила на 5 декември.
 
„За света, за академичната общност той беше един от доайените в българската ортопедия и травматология, един от онези, които преди години допринесоха за утвърждаването на съвременния облик на Медицински университет-София. За нас, които имахме привилегията да го познаваме, освен изключителен талант в своята област, той беше и дълбоконравствена, достойна личност, която зае специално място в сърцата ни. Чувал съм максимата, че човек не си отива завинаги, когато има кой да го помни и да го обича. Така не само в историята на българската медицина и на най-старото висше медицинско училище у нас, но и като част от живота ни, ще остане и споменът за проф. Джеров“, написа здравният министър проф. Костадин Ангелов по повод кончината му.
 

Снимка: Медицински универистет - София

Кой беше проф. Димитър Джеров?

Изтъкнатият български лекар хирург, ортопед, национален консултант по ортопедия и травматология,  е роден на 16 май 1934 г. в София, в семейството на големия български юрист Асен Джеров.

Висшето си медицинско образование получава във ВМИ – София от 1951 до 1958 г. Академичната му кариера започва през 1959 г., след спечелен конкурс за асистент в катедрата по анатомия и хистология при ВМИ – София. По-късно става хоноруван преподавател в Медицинския колеж за сестри, рехабилитатори и акушерки в София.

От 1974 до 1980 г. е научен сътрудник в лабораторията по биомеханика към Научния институт по ортопедия и травматология и Втора ортопедична клиника на Медицинската академия. От 1980 до 1987 г. е ръководител на клиниката по ортопедия и травматология към института за лечение на чуждестранни граждани в София. През 1987 г. е назначен за ръководител на клиниката по обща ортопедия и ендопротезиране при Университетската болница по ортопедия и травматология в София и като такъв работи до 2008 г.

От 1989 до 1991 г. е директор на Научния институт по ортопедия и травматология при Медицинската академия и  член на АС. От 1991 г. оглавява катедрата по ортопедия и травматология при Медицинския факултет в София, която ръководи до 2000 г. През 1991 г. е избран и за член и председател на Академичния съвет на Медицинския университет – София. Като председател на АС работи два мандата (8 години). На него се възлага трудната задача да реформира старата Медицинска академия и да я превърне в съвременен Медицински университет.

Както преподавателската така и изследователската работа на проф. Джеров се определят от неговите три специалности: Хирургия (1965), анатомия и хистология (1973) и ортопедия и травматология (1978). Научната му продукция обхваща поне три области на медицинските знания: антропология, експериментална морфология, ортопедия и травматология.

Екипът на Топновини изказва съболезнования към семейството и близките на проф. Димитър Джеров.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:52, 09 дек 20

Сбогом, професоре! Бог да го прости! Светъл път на душата му!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама