Очакват се масови фалити на български авиокомпании

12:02, 10 дек 20 25 2148 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Финансови грантове за част от изгубените приходи сериозно биха подпомогнали българската авиоиндустрия. Авиокомпаниите бедстват и имат сериозна нужда от допълнителна подкрепа, заяви пред БНР Светослав Станулов, председател на УС на Асоциацията на българските авиационни компании. Тя обединява около 80% от българските компании и бази за техническо обслужване.

Приходите на европейските авиопревозвачи спрямо миналата година са намалели с около 73%.  За българските авиокомпании приходите от редовни полети са намалели с около 65%.

„Чартърните превозвачи обаче са със съкрушително намалени приходи. На годишна база може би с 85-90%. Те нямат никакви полети в последните 4-5 месеца. Нула“, посочи Станулов и уточни, че това не позволява на компаниите да покриват постоянните си разходи.

Правителството спасява зимния туризъм с 2,4 млн. лв. за реклама

"Използвани са вече всички финансови резерви. Авиокомпаниите имат допълнителни специфични разходи, които няма как да бъдат спестени", подчерта Станулов.

В българските авиокомпании са заети около 4000 – 4500 души. До момента много малка част от тях са съкратени, защото става дума за висококвалифициран персонал.

"Големите разходи са свързани с поддържането на машините в летателна годност. Авиокомпаниите плащат за паркинг, за техническо обслужване, което макар и по-малко, когато самолетите са на земята, е задължително. Освен това плащат 40% от работната заплата по мярката 60/40 плюс разходи за тренировка на пилотите", допълни Станулов. 

„Много е възможно да започнат масови фалити“, предупреди Светослав Станулов. По думите му неслучайно в Европа и САЩ има финансови грантове. „Като пример – от намалелите приходи 20-30% се субсидират от държавата. На повече не се и надяваме, но без такава помощ е изключително трудно на всички ни в момента“, коментира експертът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама