ДПС преизбра Карадайъ и даде заявка за участие в управлението

17:00, 12 дек 20 / Политика 25 4362 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Мустафа Карадайъ бе преизбран за председател на Движението за права и свободи на днешната отчетно-изборна конференция на движението, която се проведе изцяло онлайн. Карадайъ бе единствената номинация и преизбрането му за втори мандат не бе изненада.

„С този избор ме натоварвате с тежестта да продължавам да работя всеотдайно, за да го оправдавам всеки ден... Твърдо вярваме, че успехите се дължат на усилията на всеки един от нас, когато сме обединени и в заедност вървим по пътя. Ние сме партията, която не просто има амбиция да участва в управлението, ние знаем, че имаме силата, волята и капацитета да работим и да направим живота на българските граждани по-добър", заяви Карадайъ след избора.

Доган: Ако ДПС изпревари много другите партии, ще е събирателен образ на врага

„Вярваме, че можем и трябва да възстановим демокрацията и да пазим мира като ценност. Демокрацията означава сблъсък на идеи, толерантност на гледните точки и сериозни дебати. Историческите условия ни гарантират основното предимства в този процес - да имаме характер", каза още председателят на движението.

Не очакваме да спрат лъжите и лъжливите внушения за нас. Ние ще продължаваме да се борим за доверието на всички наши избиратели и на всички български граждани. Да доказваме правотата на нашите идеи за едни по-добър живот в чиста и здравословна среда, където живота и здравето на всеки един от нас са защитени, където живота и здравето на всеки един човек са ценност, която държавната машина е призвана да гарантира", каза още той, цитиран от БГНЕС.

По време на конференцията бе избран състава на Централния съвет. Програмата и решенията на НК.

Карадайъ се обърна към почетния председател на д-р Ахмед Доган с думите „Благодаря ви, че ви има и че продължавате да ни насочвате. България и световната либерална общност има нужда от вас. За нас е празник, днес да сте с нас дори и при тези условия“. Председателят на ДПС закри Национална отчетно-изборна конференция с пожелание за здраве и успех в борбата срещу COVID-19 и победа на предстоящите избори.

Критиките към ГЕРБ

Форумът беше открит от бившия депутат Юнал Лютфи, който изтъкна историческите заслуги на партията за опазване на етническия мир в страната и обяви, че на предстоящите избори ДПС трябва да се представи в пълния си потенциал, за да се противопостави на „сегашното некомпетентно управление“.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ също разкритикува управлението. Той изтъкна, че ДПС отбелязва своето безпокойство за състоянието на страната. Липсата на реформи и стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение е извън възможностите на правителството, а причината за това е включването на национализми и популизми в централната власт, каза Карадайъ. 

Мустафа Карадайъ: Виждаме, че държавата липсва

По думите му от ДПС многократно са предупреждавали ГЕРБ за създадените от самите тях предпоставки за провал в управлението. Той предупреди Борисов да не се бави с оставката. Колкото повече чакате, толкова по-големи ще са щетите на изборите, обърна се лидерът на движението Мустафа Карадайъ към управляващите.

ДПС с цел да влезе в изпълнителната власт

„Налице са предпоставки за историческата мисия на ДПС в името на спасението на България. Трябва да използваме нашата сила и енергия за промяна на статуквото, за да гарантираме реформа на всички сектори в страната. Ние трябва да бъдем активни и да реализираме нашата програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната“, подчерта той, цитиран от БНР.

От думите му стана ясно, че основан цел за ДПС е участие в централната изпълнителна власт. Мустафа Карадайъ се обяви за стратегия за развитие на страната, която следва т.нар. зелен пакт в Европа.

Вътрешните проблеми на ДПС са в миналото

По време на речта си Карадайъ заяви, че през изминалите 4 години ДПС успешно е преодоляла най-сериозното предизвикателство пред единството на партията. Разцеплението в редиците се е проявило на парламентарните избори през 2017 г.  и приключило на евроепсйките избори през 2019 г. Едва местните избори в края на миналата година обаче са показали, че партията е единна.  

Резултатите бяха категорично в полза на заедността. Единството и заедността не са просто емблема на ДПС, те са наша кауза и наша същност. Днес нашата сила ни дава самочувствието на строители, на демократична България. За стожер на демокрацията и на мира в страната. Самочувствието да бъдем мост за толерантност на Балканите, за реформатори в европейски план, радетели на глобалния ред. Ние сме ДПС и нашата кауза ни прави все по-силни и по-уверени в себе си“, обяви Карадайъ.

Тази година ДПС отбеляза 30 години от своето учредяване – партията е учредена на 4 януари 1990 г., а първата национална конференция е проведена на 26 март 1990 г. На нея за председател е избран д-р Ахмед Доган, който и до днес е почетен председател на ДПС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама