Част от материала в матурите за VII и XII клас може да отпадне

13:52, 10 дек 20 25 3068 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Зрелостните изпити за VII и XII клас ще се проведат в края на учебната година, като от тях ще бъдат изключени определени теми. Националното външно оценяване за IV и X клас няма да е задължително, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на онлайн среща, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, за проблемите на дистанционното обучение.

"Следим темпото, с което средният учител разпределя и минава по учебните програми - не е проблем да бъдат изключени определен брой теми", заяви министърът.

Първите ученици, които ще се върнат в клас, ще са тези от начален етап. Засега обаче не се предвижда връщане към присъствена форма за всички ученици. Обмисля се след 4 януари, ако епидемичната обстановка позволява, да се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява - в кои училища и кои класове да се върнат в час, поясни образователният министър.

Рисковано ли е завръщането на учениците в класната стая?

В рамките на час и половина министърът отговаря на въпроси и проблеми, изпратени до обществения защитник от родители, учители, директори на училища и граждански организации. Бяха зададени и въпроси, които засягат децата със СОП и децата с увреждания, които имат най-голяма нужда от подкрепа в тази тежка ситуация. 

Снимка: БГНЕС

„Факт е, че нито една образователна система не е настроена да осигури равен достъп за обучение в електронна среда от разстояние. Традиционно образователните системи са настроени да предоставят равен достъп до реалното училище, реалната класна стая, до учителя в класната стая“, посочи министърът и допълни, че образователните системи днес се преосмислят и надграждат, за да осигурят обучение в електронна среда, съобщи пресцентъра на омбудсмана.

Министърът информира още, че 18 000 електронни устройства са раздадени на учениците от училищата. Няма обаче възможност да се закупят необходимите 700 000, колкото са учениците в страната.

Но се прави всичко възможно, за да се осигурят повече устройства за дистанционно обучение. До тогава много ученици обаче остават извън системата електронното образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама