НСИ: Ноември е най-смъртоносният месец от години

10:15, 11 дек 20 25 3052 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ноември 2020 г. е най-смъртоносният месец в България поне за последните пет години. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за смъртността в страната, публикувани тази седмица. През ноември в България са починали 15 953 човека, при средно около 8300 за същия месец през последните 5 години. Повишението е от над 92%.

В разликата от над 7600 човека влизат 2560 починали от коронавирус за посочения месец (те са изчислени по официални данни на Единната информационна система). Сред останалите случаи (над 5 хил.) отново основна роля има епидемията, смятат специалисти.

Коронавирусът у нас: Повече излекувани от новозаразени

Общата смъртност е започнала да нараства спрямо 2019 г. още от края на юни. Като се повишава променливо, но от няколко седмици (след 40-та седмица - първата на октомври) има рязко нарастване.

"За да достигнем през 46-та седмица (бел.ред. - втората на ноември) 3 800 случая на починалите в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години", коментира пред БНР Магдалена Костова, която ръководи дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Снимка: CanstockPhoto

Тогава данните все още не са публикувани, но Костова обяснява, че по-добрият начин за следене са коефициентите спрямо абсолютните бройки: "През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 починали на всеки хиляда души. За сравнение общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила".

Коронавирусът у нас: Намаляват заболелите и натискът върху болниците

Според Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, тенденцията за увеличаване на общата смъртност при резки повишения на броя на заразените от коронавирус се забелязва както в много европейски страни, така и в САЩ. Особено на локално ниво. Той коментира, че първоначалното предположение е било, че това не са смъртни случаи от коронавирус, а от други заболявания. Впоследствие скокът на смъртността е толкова рязък, че надделява хипотезата - не всички смъртни случаи от коронавирус се регистрират като такива, предаде "Дневник".

Министър Костадин Ангелов обясни, че е запознат с данните на НСИ и е възложил на Националния център по обществено здраве да направи анализ за увеличената смъртност през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение с миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама