ЕС даде „зелена светлина“ за санкции срещу Турция 

16:21, 11 дек 20 / Свят 25 3042 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерите на ЕС се договориха за първата стъпка към налагане на санкции срещу Турция в отговор на търсенето на газ от Анкара в гръцки и кипърски води. Още през октомври лидерите предупредиха Турция да спре проучвателната дейност за находища на газ в спорните води илиюи ще има последствия. Въпреки това турските кораби продължават да извършват проучвателни дейности.

Европейските лидери дадоха „зелена светлина“ за работата по разширяване на „черния списък“ с турски граждани, който сега се състои от двама служители на Turkish Petroleum Corp. Според ЕС тези лица отговарят за планирането и управлението на сондажни дейности в източната част на Средиземно море, за които не е имало разрешение от Кипър. Мерките включват забрана за влизане на тези лица в ЕС и замразяване на активите им до 12 ноември 2021 г., пише БГНЕС. Европа подготвя допълнителни санкции срещу Турция и ще направи нов подробен анализ на отношенията си с нея на-късно през март.

В декларацията на европейските лидери се декларира, че ЕС ще продължи да предоставя финансова помощ на сирийците в Турция.

София и Берлин срещу по-сериозни мерки

Правителствените ръководители отхвърлиха искането на Гърция за по-строги наказания като забрана за сделки между европейски институции и турския бизнес. По информация на Euroactiv Германия и България открито са се противопоставили на санкциите срещу Анкара.  Други страни като Испания, Италия, Малта и Унгария също бяха против, но не го изразили открито. След срещата на върха на ЕС българският премиер коментира, че страната ни подкрепя Гърция и Кипър, но настоява за дипломатически решения с Анкара. „Да, санкции има срещу физически лица, фирми. Но следващите три месеца отново остава вратата отворена“, заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. 

Отговорът на Анкара

Турция отхвърли като „предубедено“ и „незаконно“ решението на ЕС. „Ние отхвърляме пристрастното и незаконно отношение, което беше включено в заключенията на срещата на върха на ЕС от 10 декември след солидарния натиск и ветото", се казва в изявление на външното министерство на Турция, цитирано от БГНЕС.

САЩ също заплашва със санкции

САЩ възнамеряват да наложат санкции на Турция заради придобиването на руски противовъздушни системи С-400. Мерките ще бъдат насочени срещу Управлението за отбранителна промишленост на Турция и неговия ръководител Исмаил Демир, предаде БТА. Стъпката ще влоши отношенията между двете съюзнички в НАТО.

Заплахата от готвените санкции я доведоха до срив на турската лира до 7,9375 за долар, което е намаление с 0,6 процента. Турската лира тази година загуби 25 процента от стойността си, което е най-голямото обезценяване в развиващите се пазари.

 

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама