Държавното обвинение не подкрепя идеята за специален прокурор

17:00, 15 дек 20 / Политика 25 2158 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Предложените промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона на съдебната власт (ЗСВ), въвеждащи фигурата на „прокурор по разследването срещу главния прокурор“, не са необходими, това посочват в свое становище от прокуратурата, адресирано до парламентарната правна комисия. 

Повод за становището е законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти", в който предлагат да има прокурор, който да води разследване срещу главния прокурор. 

Идеята за независим прокурор преследва политическа цел

От прокуратурата посочват, че в актуалното законодателство не са налице пречки за провеждане на разследване срещу главния прокурор от всеки компетентен прокурор, при наличието на достатъчно доказателства за виновността му в извършване на престъпление от общ характер. Те се позовават на наскоро постановеното от Конституционния съд решение, според което всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор, като в случая правомощията на последния за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до хипотезата, в която самият прокурор е заподозрян в престъпление.

Снимка: CanstockPhoto

"По време на проверка или разследване по сигнал срещу главния прокурор, той запазва конституционното си положение на главен прокурор, но придобива и ново правно положение на проверявано по сигнала или разследвано лице. Негово задължение е на общо основание да понесе последиците от разследването или проверката, като то произтича от правилото „никой не може да бъде съдия сам на себе си“, отбелязват от прокуратурата.

"Всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на обществено положение. Този принцип сам по себе си създава невъзможност от възползване на главния прокурор от каквито и да било привилегии, отличаващи го от всички останали граждани. При наличие на данни или доказателства за извършено от него престъпление, същият няма никакви законови правомощия да влияе върху процесуалното развитие на случая", посочват още от държавното обвинение като причини защо не припознават идеите  за законови промени. От там намират за необоснователна необходимостта от създаване на нова фигура – прокурор с изключителна компетентност за разследване срещу главния прокурор.

ГЕРБ предлага специален прокурор да разследва главния

"С оглед така изразеното отрицателно становище, Прокуратурата няма да вземе отношение по конкретните текстове на законопроекта. От друга страна, намираме за уместно да отбележим, че законодателната власт се осъществява от Народното събрание и изцяло в неговите правомощия е приемането или не на даден законопроект. В случай на преценка за наложителност от въвеждане на фигурата на прокурор по разследването срещу главния прокурор и довеждане до край на тази законодателна инициатива, Прокуратурата ще организира дейността си изцяло в съответствие с новите нормативни положения", допълват от държавното обвинение. 

Пълният текст на становището може да видите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама