Споделеното пътуване няма да се наказва

11:39, 16 дек 20 25 1744 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентът одобри нови разпоредби, които да противодействат на ширещия се в страната нерегламентиран превоз на пътници, но без да засягат т. нар. споделено пътуване.

Новите текстове в Наказателния кодекс, върху които президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно обсъждане, са били прецизирани от управляващите в транспортната комисия в парламента, а в зала получиха и подкрепата на опозицията.

Радев наложи вето върху промените за нерегламентирания превоз

От БСП изтъкнаха, че управляващите са се вслушали в критиките им. Според тях усъвършенстваните текстове вече няма да водят до объркване дали нерегламентирания превоз административно нарушение или инкриминирано деяние.

Промяната вече предвижда всеки, който по занятие и без лиценз извършва обществен превоз на пътници, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години, а превозното средство, послужило за извършването на деянието, да се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е. Ако нарушението е извършено едновременно от две или повече лица, или пък за него са използвани подправени документи, наказанието скача от 2 до 5 години и отново конфискация на автомобила, предаде БГНЕС.

За да ограничат нерегламентирания превоз от споделеното пътуване, депутатите ясно разписаха, че за нарушение ще се считат само случаите, когато има „заплащане и икономическа облага“.

С промените депутатите отговориха и на исканията на автобусни и таксиметрови превозвачи, които излязоха на протест с искане държавата да противодейства на нерегламентирания превоз на пътници. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама