СУ освободи проф. Михаил Мирчев

18:50, 16 дек 20 25 3068 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Софийският университет "Св. Климент Охридски" освободи от длъжност проф. Михаил Мирчев след решение на Етичната комисия, съобщиха от Алма Матер. В мотивите се посочва, че той е преминал границите на академичната свобода и в лекциите му има език на омразата, дискриминация и расизъм.

Припомняме, че през ноември Студентското общество за равенство се обърна към ректора на Софийския университет със сигнал, че в лекциите на проф. Мирчев по "Социална работа с ЕТНО групи" има ксенофобия и расизъм. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) също се самосезира, като обяви, че ще бъде образувано производство, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминацията. А студенти от Юридическия факултет изготвиха подписка в защита на професора. 

Снимка: CanStockPhoto

Преподава ли се омраза срещу малцинствата в Софийския университет?

В становището си по случая Етичната комисия изразява мнение, че в студентското писмо са налице както основателни твърдения, така и крайни квалификации и преувеличения. От комисията не приемат твърденията, че в своите лекции проф. Мирчев „разгръща крайно десни и фашистки теории“, нито че същите са „изпълнени с ксенофобско и антисемитско съдържание“. Според Етичната комисия вметнатото в сигнала твърдение за „зачестили случаи на преподаватели, защитаващи расистки, фашистки и антисемитски псевдонаучни тези" е некоректно, а през последните четири години не са подавани такива сигнали.

Етичната комисия посочва, че установените от проверката нарушения на професора се свеждат до генерализацията, стереотипизацията и едностранчивостта в изложението по отношение на отделните етнически групи. От Софийския университет отбелязаха, че винаги са защитавали  демократичните и либералните ценности. 

Самият професор Мирчев заяви преди месец, че е готов да се оттегли, ако ръководството на ВУЗ-овете, в които преподава, счете това за необходимо. Днес той коментира решението с думите „Аз продължавам да си върша работата. И да бъда честен към фактите от живота. Младите имат нужда от това - още повече в днешното Време. Бъдете здрави. Приятна Нова 2021 година. Вярвам, че през нея много от примките ще се разхлабят около вратовете и душите ни...“. Той благодари за личната колегиалност на ректора на Алма Матер проф. Анастас Герджиков и посочи, че знае под какъв натиск е бил подложен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама