Здравният министър забрани износа на лекарства за лечение на COVID-19

16:40, 18 дек 20 25 3343 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министърът на здравеопазването забрани износа на лекарства, които се използват за лечението на COVID-19. 

Към настоящия момент това са „Азитромицин“, „Еноксапарин“, „Дексаметазон“ и медицински кислороден газ. Заповедта за забрана на износ е във връзка с писмо от Изпълнителната агенция по лекарствата, която е установила повишение на употребата на въпросните медикаменти през последните месеци, съобщиха от здравното министерство. 

При „Азитромицин“ повишението е с 5000%, за „Дексаметазон“ е с 2300%, а за „Надропарин“ и „Еноксапарин“ - с почти 500%.

Системата за издаване на електронни рецепти вече функционира – от издаването при личните лекари до изпълняването в аптеката. Основен елемент в системата е т.нар облак, в който се завеждат данните на пациента от лекаря. След това пациентът отива в аптеката и или дава 12-цифрен код и ЕГН, или само ЕГН и дата на издаване, и фармацевтите получават достъп до информацията за изписаните лекарства.

Рецептата се подписва с електронен подпис и контрол на нивата на достъп до медицинската информация, има стандартните атрибути и подлежи на същия механизъм за проверка от страна на НЗОК, както и традиционните, подчерта зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Ще има и механизми за корекция в случаите, в които това е необходимо, предаде bTV. „За по-малко от 2 седмици успяхме да обхванем 50% от общопрактикуващите лекари, които издават е-направление без проблем“, отбеляза Начева.

Очаква се до края на годината и останалите джипита да бъдат свързани. Е-рецептата работи в 5 аптечни вериги, като с модула имат връзка продуктите на 2 от софтуерните компании в бранша. Ще има стикери за аптеки и лечебни заведения, които работят с електронната система. 

Ваксини за Коледа 

Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на 25 декември, заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия. Той увери, че има дежурни екипи, които я чакат. По думите му първоначално се очаква да пристигнат около 5000 дози. А втората пратка трябва да пристигне в първите дни на 2021 г. По-сериозни количества ще има още през февруари. „Много скоро ще имаме и ваксината на Moderna, която е и много по-лесна за съхранение”, коментира доц. Кунчев.

Данните за денонощието 

Пореден ден с повече излекувани в България, отколкото новозаразени с коронавирус, показват данните на Единния информационен портал. Преборили болестта са 3218 души, а 2 042 са новите случаи за последното денонощие. Направени са 6 825 PCR теста. Това означава, че процентът положителни проби е близо 30.

Данните показват, че и днес смъртността вследствие на коронавируса се запазва висока - 143 души за денонощие. 6 900 души остават в болница, от тях 567 са в интензивно отделение. Излекувани са 3 218 души.

Най-много са новите случаи в София - 361, следва Варна - с 207 и Бургас - 202 нови случая.

Електронните направления за тестове - само при извънредно положение

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама