Прокуратурата да публикува разпитите на Борисов и Гешев

12:27, 21 дек 20 / Политика 25 1990 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Прокуратурата да публикува разпитите на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и настоящия шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. За това настоява бившият правосъден министър и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.

Иванов подаде две молби в специализираната прокуратура, след като в края на миналата седмица прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигнала му за изтеклите записи, в които се чува глас като този на Бойко Борисов. Като причина бе изтъкнато, че не са открити данни за престъпление.

Прокуратурата: Не е ясно дали Борисов говори в записите, но твърденията в тях не са верни

Христо Иванов обясни, че все още не е получил постановлението и знае само това, което беше разпространено до медиите, и поиска то да му бъде дадено, за да го обжалва. „Има определени съществени липси в съобщението – например, че не е проверено дали говори Борисов. Проверено е дали това, което има на аудиозаписа, съответства на това, което сме цитирали. И ако това наистина е така, това е скандално“, коментира той. Той обаче е категоричен, че на записите говори премиерът.

По думите на Христо Иванов във втория запис, в който разговорът се провежда с човек, наречен „Валентин Василиевич Златев“, става дума, че съществуват отношения, които са много съмнителни. Той подчерта и че Борисов не е дал документите за проверките на НАП на „Лукойл“. „Те имат една малка срамна тайна, която може да се окаже в размер на милиард лева. И на база на тази тайна Борисов може да си позволи да казва на Златев с кого да се среща и с кого не“, посочи съпредседателят на „Демократична България“.

Прокуратурата проверява записите, за които се твърди, че са на Борисов

Христо Иванов поиска прокуратурата да публикува всички събрани материали по проверката. „Главният прокурор многократно е казвал, че когато надделява общественият интерес, прокуратурата винаги ще бъде прозрачна. Само че тази прозрачност засега касае само опоненти на режима. Хайде сега да видим как е разпитан Цацаров, как е разпитан самият Гешев и как е разпитан Борисов. Как? Какви въпроси са задавани? Колко настоятелно са задавани? Какви проверки са направени? Нека тази прозрачност да засегне всички“, призова Иванов. Той обърна внимание и върху факта, че не е бил разпитван бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

Христо Иванов обясни, че бърза да получи всички тези материали, тъй като след Нова година ще има ново изслушване в Европейския парламент.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 14:15, 21 дек 20

"Бившия правосъден министър Христо Иванов" - какъв министър е бил този, за няколко месеца няколко провала. Смешка.

2 Асен 16:11, 21 дек 20

Най-неуспешният министър на правосъдието е това!

3 Анонимен 13:41, 22 дек 20

ма верно е най-неуспешният май

4 Анонимен 10:45, 23 дек 20

Тя прокуратурата само с Христо Иванов ще се занимава. Айде запри са бе!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама