Присъди за смъртта на 39 мигранти в българския „камион на ужасите"

17:34, 21 дек 20 / Свят 25 2439 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Британски съд призна за виновни британец и румънец за непредумишленото убийство на 39 виетнамски мигранти, намерени в ремарке на регистриран в България камион, съобщи Би Би Си.

Мигрантите са се задушили в белгийското ремарке, с което камионът се е движил от пристанище Пърлфлийт в Източна Англия след пристигане от белгийския град Зеебрюге. Всички са били на възраст между 15 и 44 години и са прекарали в ремаркето 12 часа. Камионът и ремаркето бяха открити в индустриална зона на река Темза в графство Есекс.

Намериха тела на 39 души в камион в Есекс

Осъдените са 24-годишният Иймън Харисън, оставил ремаркето на белгийското пристанище, и 43-годишният трафикант Георге Ника. Според инспектор Даниъл Стоутън от полицията в Есекс, „ако видите метода, по който са превозвали човешки същества... и животни не бихме превозвали така.", пише „Дневник". Още двама, участващи в същата схема за трафик на хора - 41-годишният ирландец Ронан Хюз и 26-годишният шофьор на камион Морис Робинсън - вече се признаха за виновни за непредумишлено убийство.

„Камионът на ужасите" е с варненски номера

Припомняме, че камионът, превозвал ремаркето с мигранти, бе с българска регистрация. Той е бил регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка през 2017 г. и оттогава не е влизал на територията на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама