Димитър Кенаров ще съди МВР в Страсбург

16:00, 22 дек 20 25 1961 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Нито аз, нито моят адвокат бяхме уведомени за приключилата проверка на 3 декември, научих от медиите, каза журналистът Димитър Кенаров в ефира на БНР. 

Припомняме, че Димитър Кенаров беше пребит, докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември. Преди дни от МВР обявиха, че проверката е приключила и е констатирала, че няма данни за полицейско насилие и че има само нарушение в работа с документ. А от Асоциацията на европейските журналисти призоваха вчера МВР да публикува всички материали от проведената вътрешна проверка.

„Това, което предстои, за да разберем как е взето това решение, е да напишем писма до президента, МВР, посланици и съдебни действия“, посочи Кенаров.

По отношение на твърденията, че се е самонаранил, журналистът посочи, че има три страници медицинска експертиза, в които ясно е описано какъв тип контузии е получил, както и че на място е имало свидетели, които са снимали и са видели какво е станало.

„Имаме една ситуация, в която МВР проверява МВР. Но ме учудва това, че този случай предизвика публичност и в Съвета на Европа, в организациите на европейските журналисти, и при положение, че България сега покрай гласуването на новите бюджети трябваше да обвърже всичко с върховенството на закона, продължава да се държи по този безочлив начин при очевидни закононарушения, направо е скандално за мен“, каза той, като поясни, че във връзка с констатацията от проверката на МВР, че има само нарушение в работата с документ, става дума за това, че няма заповед за задържане.

ЕП разкритикува Терзийски заради нападенията над журналисти на протеста на 2 септември

"Най-вероятно ще бъде санкционира административно някой от полицаите. Но съдът трябва да се произнесе дали едно задържане е легално или не по бързата процедура. А четири месеца след това ние нямаме отговор от българския съд", каза Кенаров, като подчерта, че все още не е образувано и досъдебно производство.

"Аз сезирах и Прокуратурата, събират се факти, бях викан в СДВР по случая...Но аз ще стигна и до съда в Страсбург, държавата ще бъде осъдена и съм готов да даря всички пари за журналистически организации, защото тези действия до дотук показват, че българските граждани и журналисти могат безнаказано да бъдат бити", изтъкна той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама