Прокуратурата да обяви как е търсила „Мата Хари“

15:31, 23 дек 20 / Политика 25 4082 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бившият министър на правосъдието и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов внесе искане до Софийската градска прокуратура да бъдат публикувани всички материали, които са били събрани по разследването за снимките и видеото, за които се твърди, че са направени в спалнята на премиера Бойко Борисов в правителствената резиденция "Секвоя". Във вторник прокуратурата обяви, че спира производството, тъй като не е установено кой е направил снимките и видеозаписа.

"Искаме всички материали по стандарта "Гешев", тоест когато става въпрос за политически важни и обществено значими производства всички доказателства да бъдат публикувани, за да може обществото само да се увери в това колко сериозно е разследвано, пълно ли е, всестранно ли е и обективно ли е разследването или става дума за едно замитане, както аз подозирам", каза пред журналисти Иванов на излизане от прокуратурата, цитиран от „Дневник“.

За работата на прокуратурата само властта може да каже: „Конграчулейшънс”

Борисов и Гешев си разменят подаръци

"В последните дни сме свидетели на една много мила предколедна сцена. Аз съм трогнат. Практически Гешев прави няколко подаръка на Борисов, приключвайки първо преди няколко дни темата със записите, а сега опитвайки се да приключи през винаги услужливата към властта прокурор Бецова (един от наблюдаващите прокурори по случая Боряна Бецова - бел. ред.) темата със снимките", коментира още той.

По думите на бившия министър на правосъдието премиерът Борисов се опитва да приключи темата с безконтролността на главния прокурор, прокарвайки през своите депутати в Народното събрание един абсолютно негоден механизъм за разследване на главния прокурор и единственият му ефект ще бъде, че ще се появи "поредният търтей на висока държавна длъжност, който ще взема страшно много пари".

Прокуратурата не успя да разбере дали снимките от жилището на Борисов са истински

Според Иванов с последното съобщение от вторник прокуратурата е повдигнала няколко много сериозни въпроса. В съобщението на държавното обвинение не се споменава да е установено лицето, наречено от премиера "Мата Хари".

"Премиерът лично и нееднократно, а последно пред немската преса заяви, че знае за коя дама става дума, която според него е влязла", припомни Иванов. По думите му вместо това прокуратурата съобщава, че "някакъв участник в производството имал догадка, че може да е имало специално подредена сцена и т.н.". Иванов каза, че за първи път вижда прокуратурата да осведомява за умотворенията на различни участници като нещо, което е част от нейната работа.

„Мата Хари“ не е установена и тук може да има два проблема. Единият проблем е, че евентуално, ако е бил разпитан, Борисов не е казал коя е тя, а знае. И тук трябва да се установи дали случайно той не е затаил истината. Ако той е знаел коя е "Мата Хари" и е бил разпитан и не е съобщил това, то това потенциално може да ангажира неговата наказателна отговорност, има текстове за лъжесвидетелство. А ако прокуратурата изобщо не се е интересувала коя е "Мата Хари", при положение, че премиерът знае и е обявил това нещо, аз съм пускал специален сигнал по тази тема, то това е умишлено прикриване", добави бившият министър на правосъдието.

Той каза, че в медийни публикации е бил разпространен номерът на едно от кюлчетата от снимките. "Не може прокурор Бецова да твърди, че това кюлче не може да бъде установено. Тези кюлчета са проследими - има много ограничен кръг фирми, от които могат да се купят такива кюлчета и те имат доста интересна информация за това кой може да е притежател на тези кюлчета", подчерта Христо Иванов.

По думите му има индикации, както и по случая с аудиозаписите, че не става дума за всестранно и обективно разследване, а за "абсолютно нагло замитане под килима".

Прокуратурата: Не е ясно дали Борисов говори в записите, но твърденията в тях не са верни

Цацаров да провери имотното състояние на Борисов

Христо Иванов добави, че е поискал от прокуратурата и по двата случая да се продължи разследването, да се публикуват всички материали по него така, както главният прокурор Иван Гешев многократно е казвал, че ще прави.

"Да видим едно равно прилагане на стандарта "Гешев". Освен това ще сезираме Европейския парламент. В началото на годината предстои ново изслушване на комисията LIBE, свързана с правосъдието в България и ние ще се погрижим това замитане да бъде известно на комисията. Нека да знаят нашите партньори в Европа по какъв начин българската прокуратура замита това под килима", каза още Иванов.

Според него изобщо не е изследван и друг въпрос - ако тези пари действително са намерени във вила "Секвоя", има ли данни за необяснимо богатство. "Ако бяха използвали като основание тези данни, те биха дали основание на един друг стожер - Сотир Цацаров и неговата комисия КПКОНПИ, да се сезира и да направи пълна проверка на имотното състояние на премиера", коментира съпредседателят на "Демократична България".

"Съжаляваме, че разваляме малкия семеен празник на Гешев и Борисов, които си разменят подаръци в чорапчето. За съжаление, тези тържества остават за наша сметка", заяви Иванов.

Кадрите станаха обществено достояние, след като до медиите през юни и юли анонимно бяха изпратени аудиозаписи, снимки и видеоклип и многократно бяха коментирани и от самия Борисов.

Първото му обяснение беше, че става дума за компромат - в резиденцията преди време се била събирала изпълнителна комисия на ГЕРБ - възможно било някой да е режисирал снимките. По-късно обаче премиерът лансира нова версия - че президентът Румен Радев е изпратил "една прекрасна госпожа да го нащрака", а след това многократно с думите си е давал да се разбере, че той самият знае коя е дамата, направила снимките и видеозаписа.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Асен 20:08, 23 дек 20

Пинокио да вземе се кротне, така или иначе няма да влезе в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама