На 98 г. почина известната „къртица” от Студената война Джордж Блейк

19:15, 26 дек 20 25 2516 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

На 98 години почина Джордж Блейк, известна "къртица" в британското разузнаване, шпионирал за съветския КГБ през 50-те години, преди да избяга през Желязната завеса..

"Легендарният разузнавач Джордж Блейк почина днес", обяви говорителят на руската служба за външно разузнаване СВР Сергей Иванов пред държавната агенция ТАСС, цитирана от БГНЕС, добавяйки, че "той искрено обичаше страната ни и се възхищаваше от постиженията на нашите хора по време на Втората световна война".

Джордж Блейк (фамилно име при раждане - Бехар) е роден на 11 ноември 1922 г. в Ротердам (Холандия). Баща му е пенсиониран британски военен Алберт Бехар, по рождение - сефарадски евреин от Египет, майка му - холандка, домакиня.

Избухването на Втората световна война заварва Блейк в Холандия, където посещавал майка си. След инвазията на Германия в Холандия през май 1940 г. роднините бягат във Великобритания, но Джордж остава в Ротердам и участва в холандското движение за съпротива. През 1942 г. решава да се премести във Великобритания и да продължи борбата срещу нацистите от там. С паспорт на фалшиво име преминава Франция. Докато пресича границата с Испания, заедно с група бежанци е арестуван от испанските власти, затворен, но чрез гладна стачка постига освобождаване и пристига във Великобритания.

През пролетта на 1951 г. чрез корейски офицер се свързва с посолството на СССР и скоро започва инициативно и безвъзмездно да си сътрудничи със съветското външно разузнаване, предоставяйки ценна информация за британските специални служби.

Снимка: Уикипедия

След сключването на примирие в Корея през 1953 г. той е освободен, връща се Лондон, където продължава да работи в централата на SIS като заместник-началник на отдела за технически операции (тайно подслушване в чужбина). Той предава на съветското разузнаване разузнавателни обзори на британското военно министерство и данни за степента на информираност на британците и американците относно военните тайни на СССР. Той разсекретява много британски агенти от разузнаването - граждани на страните от социалистическия блок (според собственото му изявление в мемоарната книга - почти 400 души).

През декември 1953 г. представители на SIS и американското Централно разузнавателна агенция (ЦРУ) на тайна среща в Лондон решават да прокарат тунел до комуникационните линии на Групата на съветските сили в Германия. Блейк информира съветското разузнаване за предстоящата операция, след което Центърът използва тунела, за да дезинформира врага. На 22 април 1956 г. външното разузнаване на СССР извършва операция за „случайно“ откриване на тунела, която има голям политически ефект.

През пролетта на 1961 г. Блейк бил отзован от Бейрут в Лондон под предлога, че ще бъде назначен на нов пост, и бил подложен на разпити. Той заявил, че е предавал информация на съветското разузнаване по собствено решение. През май 1961 г. Блейк е осъден на 42 г. затвор за шпионаж в полза на Съветския съюз.

Пет години по-късно, през октомври 1966 г., участници в пацифисткото движение му помагат да избяга от затвора в Лондон и с тяхна помощ през ГДР стига до Русия.

Историческа възстановка пресъздава Нишката операция от 1944 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама