Коронавирусът в България: Ще се ваксинира ли доц. Мангъров?

13:14, 28 дек 20 25 3973 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Премиерът Бойко Борисов сподели, че е разговарял с ръководителя на Covid-клиниката в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, който се прочу с критиките си към всички мерки в държавата, и който му е казал, че също ще се ваксинира.

"И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% за ваксините", заръча Борисов, който заедно със здравният министър проф. Костадин Ангелов инспектира рано тази сутрин една от болниците, в която са настанени пациенти с коронавирус.  Министър Ангелов съобщи, че 699 души са се ваксинирали през вчерашния ден и към момента няма данни някой да е проявил странични реакции.

Малко по-късно обаче Магъров заяви пред „24 часа“, че няма да се ваксинира срещу коронавируса. Причината била, че има антитела, тъй като изкарал вируса безсимптомно. Той подкрепя ваксинацията и би си сложил от ваксината, но ако нямаше антитела. Преди 2 седмици се е изследвал и установил, че заради всекидневната си среща със заразата, тя е преминала и през него. "При положение, че имам антитела, както и премиерът, който също изкара това заболяване, няма нужда да се ваксинираме. Но ако той и аз не бяхме карали вируса, аз щях да го посъветвам да се ваксинира", каза доц. Мангъров.

Ваксинацията започна и в още пет области

Днес започна ваксинацията срещу COVID-19 на медици на първа линия в областите Стара Загора, Враца, Велико Търново, Варна и Русе.

Първи ще бъдат имунизирани медици в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и МБАЛ "Тракия" в Стара Загора. В областта общо 1150 медицински специалисти са заявили желание за ваксина. 

В рамките на три дни в Русе първата доза от ваксината ще получат 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал от лечебните заведения за болнична помощ в региона, както и от Центъра за спешна медицинска помощ, Центъра за психично здраве, предааде БНТ. 

Официален старт: Здравният министър бе първият ваксиниран

От 27 декември започна и раздаването на ваксините за Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра. Първи днес ще се вксинират служителите на Спешна помощ. Ваксините трябва да се поставят до 30 декември, като около 450 остават за Варна.

В София също продължава ваксинирането. В 8 ч. започва имунизирането на лекари, медицински сестри и санитари, работещи на първа линия в Александровска болница.

 

Коронавирусът у нас: Пристигнаха първите ваксини

Данните от последното денонощие

332 са новите случаи на коронавирус при направени 2810 теста за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Това означава, че само 11,8% от тестовете са положителни. Направените PCR тестовете са 1 906, а антигените - 904.

Активните случаи са 79 544, от тях 5571 са хоспитализирани, а 523 се нуждаят от интензивно лечение.

Най-много нови случаи са в София - 109 души, следват областите Пловдив с 27 и Плевен с 23.

Излекуваните за последните 24 часа са 1266, с което общият им брой нарасна до 111 008. Битката за живота си са загубили 41 души, така общият им брой от началото на пандемията достигна 7164. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама