Руски кораб потъна в Баренцово море, има загинали

16:48, 28 дек 20 / Свят 25 2115 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Руският риболовен траулер "Онега" се е преобърнал и потънал този понеделник в ледените води на северното Баренцово море. Смята се, че 17 души от 19-членния му екипаж са загинали. Двама моряци са спасени, предаде „Ройтерс“.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че най-вероятна причина за потъването на траулера край архипелага Нова земя е било силно обледяване на корпуса.

Двама моряци са били спасени от друг риболовен съд в района, а издирването на останалата част от екипажа продължава, допълни министерството, цитирано от ТАСС.

Шансовете за оцеляване в такива условия, дори някой да е бил с непромокаем костюм, на практика са нулеви, каза за агенция „Интерфакс“, цитиран от bTV. Той изброи буря, силни ветрове и температура на въздуха от около 30 градуса под нулата.

Кораби от руския Северен флот се насочиха към района, за да се опитат да помогнат в търсенето на оцелели.

Според руската федерална агенция по риболова "Росриболовство" предварителният анализ на ситуацията показва, че причина за потъването може да е съчетание на неблагоприятни метеорологични условя и неспазване на техниката за безопасност при работа през есенно-зимния период. Не се изключва и навлизане на вода през амортисьор, което е довело до внезапна загуба на устойчивост на плавателния съд.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на семействата на моряците, за които се смята, че са загинали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама