Подкрепя ли църквата ваксинирането?

15:00, 29 дек 20 / Политика 25 3259 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Нов натоварен работен ден за инспектиращия премиер Бойко Борисов и нови въпроси. Въпреки празниците, Борисов не е спрял да работи, да обикаля страната и да проверява изграждащи се обекти. Дни след Рождество Христово премиерът посети Рилския манастир.

Борисов за пътя до Рилския манастир: Искам тук да е като картичка

Искам тук да е като картичка”, коментира Борисов пред вече укрепеното срутище по пътя към манастира. „Благодаря на Господ, че съхрани здравето на строителите, които работиха по изключително опасен и стръмен терен. Крайният резултат е отличен“, каза още министър- председателят.

За укрепването са дадени 6 млн. лева, като предстои да бъде изградена и пречиствателна станция за нуждите на Рилския манастир, за която са отпуснали над 1,6 млн. лева.

На среща с Адрианополския епископ Евлогий премиерът заяви: „Църквата много помага по темата ваксини. Това е единственото спасение. Надявам се, че все повече българи ще се ваксинират. Благодаря на църквата“.

Има ли за какво да се благодари? Проверка на сайта на БПЦ показва, че църквата няма официална позиция по въпроса с ваксините- нито че ги подкрепя, нито че ги осъжда.

Снимка: БГНЕС

Единственият ваксиниран духовник епископ Тирон заяви в интервю за bTV, че този негов акт е едноличен. Духовникът сподели, че идеята е била негова, като предложил на здравния министър да го подкрепи. Припомняме, че епископът се ваксинира публично в неделя, заедно с проф. Костадин Ангелов. Тогава министърът изтъкна, че „най-важната новина е подкрепата на БПЦ в лицето на викария на патриарх Неофит“ (епископ Тирон бел.ред.).

Официален старт: Здравният министър бе първият ваксиниран

В интервюто обаче епископът коментира: „Не мога да претендирам, че представлявам цялото духовенство“. На въпроса подкрепен ли е от Светия Синод каза: „Не, коментари не съм имал. Не мога да очаквам да започнат да ме поздравяват или да не го одобряват. Това има малко общо с църквата, с религията“.

По думите на епископа да се ваксинира е „хубав знак“, за да видят хората, че духовниците не се скатават, а приемат ваксината като нещо положително.

Преболедувалите COVID-19 свещеници вече влязоха в лечебните заведения при болните, за да ги поръсят със светена вода и да им вдъхнат кураж. Инициативата им бе обявена на среща при Бойко Борисов, който тогава отпусна 2,5 млн. лева за реставрация и ремонти на храмове в страната.

Премиерът често дава пари за църкви и се среща с духовници. Борисов дори получи орден заради решението си да не затваря храмовете навръх Великденските празници, когато страната ни беше в извънредно положение.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама