НЗОК и Лекарският съюз се разбраха за парите за здраве догодина

18:11, 29 дек 20 25 1998 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

БЛС и НЗОК подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022, който влиза в сила от 1 януари. Отпада забраната за лечебните заведения за болнична помощ да сключват договори с Касата за дейности по клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, по които не са работили до този момент.

Запазва се увеличението с 10%  на цените на клиничните пътеки, прието през август тази година. Запазват се и повишените цени на инфекциозните пътеки, както и цената на  КП 104 (една от клиничните пътеки, по която се лекува COVID-19) - 1200 лв.

Българският лекарски съюз ще има свой представител в Щаба

НЗОК ще заплаща роботизирано оперативно лечение на онкологични заболявания и в урологията, общата, детската  и гръдната хирургия, съобщиха от БЛС.

Увеличението средно с 10% на цените на всички дейности в първичната извънболнична помощ от август тази година се запазва и през 2021 г. Регламентира се поетапното въвеждане на електронното здравеопазване. Стъпка в тази посока е отпадането на тайминга при прегледите в ПИМП.

В СИМП се запазва увеличението от близо 10% на цените на първичните и вторичните прегледи. Като всеки пациент ще има право на поне един контролен преглед, заплащан от НЗОК, след първия такъв при специалист.

Стискайте палци да не попаднете в „онези 2%“

Запазва се възможността лечебните заведения от болнична и извънболнична помощ да получават 85% от обичайната си месечна заработка за цялата продължителност на епидемичната обстановка у нас. Разпредлението на тези средства ще става по сега действащата методика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама