2020 г. през очите на нашите читатели

11:00, 31 дек 20 25 3088 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Несъмнено изпращаме една неочаквана във всякакъв план година. 2020-та ни изненада, разочарова, натъжи... Като общество понесохме загуби и научихме уроци. Събития не липсваха – и политически, и социални, и икономически. Всяка седмица TOPNOVINI събира петте си най-четени новини. Този път представяме 12-те най- четени материали през 2020 година по месеци. 

Януари е месецът, в който ни е трудно да организираме семейните финанси, така че да ни стигнат за всичко. Празничният декември, именните дни и подаръците под елхата няма как да не стопят спестяванията ни. В началото на годината читателите ни са решили да използват електронния калкулатор, за да пресметнат какъв данък за МПС ще трябва да платят. Това е обяснимо, защото от 1 януари 2020 г. за автомобилите в столицата се плащат по-високи данъци. Промяната засегна всички превозни средства- най-мощните и най-масовите, както и тези с по-нисък екологичен стандарт.

През февруари най-важното за читателите ни събитие е снемането на доверието от правителството от страна на държавния глава Румен Радев. В остро обръщение към народа президентът обвини управляващите, че погазват морала и закона, и парализират цели обществени сектори. Той беше категоричен, че липсва воля за реформи и за борба с корупцията. През годината противопоставянето между управляващите и президента не само продължи, но се задълбочи. Въпреки снетото доверие и протестите, кабинетът „Борисов 3“ оцеля.

С пролетта дойде и коронавирусът. През март България беше в извънредно положение, а правителството обяви редица мерки, за да спаси бизнеса и да подпомогне българите. Усложнената обстановка оказа неблагоприятно влияние върху редица сектори. В Тема с продължение  обобщихме епидемичните мерки, мненията на експертите в щаба, както и работата на парламента в условията на пандемия.

На нацията ни не й се носи славата, че е много дисциплинирана. Строгите ограничения при първата вълна от коронавируса никак не ни се понравиха. Социалните мрежи преляха от критики по отношение на извънредното положение, мерките и действията на управляващите и щаба. Сред острите критици тогава и сега е шоуменът Слави Трифонов. През април той категорично настоя извънредното положение да се отмени, а щабът да престане да съществува. Това обаче така и не се случи.

В началото на май парламентът прие кои мерки да останат в сила и след края на извънредното положение. За здравния министър, тогава Кирил Ананиев, остана правомощието да издава заповеди. Гласуването в пленарна зала не мина без нападки от опозицията, че управляващите всъщност нямат ясен план какво да правят, за да преодолеят последиците от кризата. Тези критики продължават и до днес, само мерките се менят.

През юни читателите ни са заинтригувани от едно заглавие: „Нагази ни грипен вирус от Ухан“. Въпреки актуалността му, то е от преди 24 години. Още през далечната 1996 г. китайският град е дал името на нов вирус, който поразява организма и причинява сериозни дихателни проблеми. Снимка на статията от брой на в-к "Труд" от 1996 г. циркулираше в интернет и предизвика широк спектър от реакции. Затова потърсихме кое е общото и кое - различното тогава и сега.

Медиите през юли тръбяха как в София е открит първият аквапарк – този във „Възраждане“. В рубриката ни „Хора и улици“ обаче разказахме как първият такъв парк е открит през 1939 г. от тогавашния кмет инж. Иван Иванов и се нарича Обществена лятна къпалня „Мария Луиза“. Лятната къпалня в Борисовата градина е строена в периода 1937 – 1939 г. и е била на стойност около 7 млн. лв. 

В разгара на лятото премиерът Бойко Борисов публикува снимка с двете си внучета. Това само по себе си не е новина, защото министър-председателят има няколко такива снимки. През август адвокат Елена Гунчева погледна на снимката от друг ъгъл, като изпрати сигнал до Държавната агенция за закрила на детето. Според нея фотосът нарушава правата на децата. Яснота по въпросния сигнал все още няма.

Месец септември бележи началото на всеки нов политически сезон. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки несъмнено не остава незабелязан на политическата сцена. Разказахме ви за пътя му от съветски възпитаник до зам.-председател на парламента, за крилатите му фрази и политически лупинги.

Заради пандемията имахме странно лято. Турция и Гърция са любими туристически дестинации на хиляди българи. Всяка година опашките по граничните пунктове са нормален пейзаж за сезона. Редица европейски държави затегнаха мерките и ограничиха посещенията на туристи. В този период обаче Истанбул продължаваше да се радва на гости и се превърна в магнит за европейците през октомври.

Премиерът Бойко Борисов неведнъж е бил герой в карикатури и широко обсъждан в социалните мрежи заради култовите си изказвания. Затова и често присъства в рубриката ни „Големите кавички“. Изречението „Работата носи свобода“ обаче, казано през ноември в контекста на справянето с последиците от коронавируса, разбуни духовете. Премиерът не съобрази, че тази фраза се свързва с един от най-черните етапи от близкото минало – националсоциалистическия период в Германия.

През декември с тревога и надежда вече поглеждаме към новата година. Коронавирусът несъмнено ще остави своя отпечатък и в следващата. Във „Важното за теб“ разговаряхме с д-р Веселина Колева- Топова, началник на Клиничната лаборатория в болница „Токуда“. Потърсихме компетентното й мнение за ваксините, тестването и мястото на науката в битката с коварния вирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама