Ваксината е изстрел със снайпер през отворен прозорец

14:58, 31 дек 20 25 3081 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За разлика от инфекцията с истинския вирус, която действа като едно голямо оръдие, което стреля срещу сградата, ваксината е изстрел със снайпер през отворен прозорец, фокусиран и точен. Хипотезата е, че ваксината ще създава по-дълъг и стабилен имунитет от самата инфекция. Предварителните проучвания показват поне шест месеца с много добър имунитет, което дава надежда, че ще се налага да се ваксинираме само веднъж годишно“. Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините.

По думите му всички фирми, които разработват и тестват ваксини, залагат на утвърдени и изпитани методи, които се познават от години. 

Турция възнамерява да произвежда руската ваксина "Спутник V"

Проучванията показват, че за разлика от РНК ваксините, тези на ДНК основа показват сигурност, но не толкова висока ефективност, особено при възрастните хора... Ваксините на "Pfizer" и на "Moderna" са тествани и върху хора с автоимунни заболявания. До момента няма данни за влошаване на тези заболявания. При хора с тежки автоимунни заболявания е добре да не се провокира имунната система, когато заболяването е в остра фаза. Това е препоръка за предпазливост“, обясни експертът.

Според него краят на епидемията зависи от способността ни да се опазваме и да бъдат произведени достатъчно ваксини.

Великобритания одобри и ваксината на Oxford и Astra Zeneca

Очаквам към лятото да настъпи облекчаване на ситуацията. Следващата зима ще има отново случаи и ще се налагат известни мерки, но не толкова строги. Вирусът ще остане при нас трайно, но както всичко други вируси ще бъде част от многото заболявания, които с ваксини ще държим в шах“, прогнозира д-р Илиев.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама