За ЧНГ Австралия промени химна си

15:08, 01 яну 21 / Свят 25 2148 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Австралия посреща 2021 година с различна версия на националния си химн. От 1 януари текстът ще е променен, обяви министър-председателят Скот Морисън.

Химнът повече няма да нарича Австралия "млада и свободна" и това е опит да се наблегне на факта, че страната има дълга история.

Обявлението бе изненадващо за правителството, но все пак членовете му го приветстваха.

Австралия и Нова Зеландия посрещнаха 2021 година

Морисън обяви, че се надява промяната да създаде "дух на единство". Хора са населявали Австралия хиляди години, преди тя да бъде колонизирана от бели английски заселници през 18-и век. За да се подчертае това, в химна вече няма да се пее "защото ние сме млади и свободни", а "защото сме единни и свободни".

По-рано тази година премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Бережиклян предложи промяната, казвайки, че сегашната формулировка пренебрегва гордата културата на първите си жители.

"Смяната на "млада и свободна" с "единна и свободна" не отнема нищо, но вярвам, че добавя много", увери премиерът Морисън, цитиран от Offnews.bg. "Тя признава пътя, който сме изминали като нация. Признава, че нашата национална история е създадена от предци от над 300 националности и езикови групи и че ние сме най-успешната мултикултурна нация на земята", каза още той.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама