Над 2500 фирми са заявили помощ пред НАП

17:36, 02 яну 21 25 2406 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вече 2538 фирми са подали заявления в Националната агенция за приходите (НАП) за получаването на помощ по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това съобщава министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на свикано днес от премиера Бойко Борисов оперативно заседание на правителството.

За тази помощ кандидатстват фирмите, засегнати от заповедите на здравния министър от ноември насам. Тя е между 10 и 20% от оборота им за съответните периоди през 2019 г. Изплащането на помощта обаче все още не е започнало, тъй като се очаква одобрението на схемата от Европейската комисия, което все още не е получено, става ясно от думите на министъра на икономиката. 

Държавата е помогнала на българския бизнес с над 500 млн. лв. от началото на пандемията обяви министърът и посочи, че очаква сериозно ускоряване на процеса през следващите месеци, като се надява тази сума да бъде удвоена

„През този месец ще разгледаме и 3354 заявления по програмата за помощ на микро и малки предприятия. Вече сме подписали 147 договора на стойност 65,6 млн. лв., с която подпомагаме инвестиции по процедурата за производствен капацитет на средните предприятия“, съобщи още министър Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. 

Положихме огромни усилия, за да изпълним всеки поет ангажимент за повишаване на доходите, дори в условията на пандемиякоментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той отчете и основните действащи през 2021 г. социални и икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса в коронакризата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама