Прилики и разлики между ваксините на „Moderna” и „Pfizer”

10:00, 07 яну 21 25 2857 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вчера Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу коронавирус на компанията „Moderna“. Така на практика даде „зелена светлина“ за употребата на втора ваксина на територията на ЕС. Първата одобрена бе тази на „Pfizer/BioNTech”, като на 27 декември започна ваксинацията както у нас, така и в целия ЕС.

Ваксината на компанията „Moderna“ отново се поставя с две инжекции в рамките на 28 дни една от друга. Тя ще се прилага на лица над 18-годишна възраст. Тя се използва в САЩ от 21-ви декември, а освен там се прилага и в Канада и Израел.

Един от най-важните въпроси след появата на втора ваксина е какви са приликите и разликите между двата препарата, отговорите на това дава българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Прилики и разлики

Плюсът на продукта на „Moderna“ е, че той може да се съхранява при температура от -20 градуса, а не -70, както е при този на „Pfizer/BioNTech”. Европейският съюз вече е поръчал 160 милиона дози от „Moderna“.

И двете ваксини - на „Moderna“ и „Pfizer/BioNTech” са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. Има обаче съществена разлика по отношение на условията на съхранение и броя на дозите в един флакон, заяви проф. Гетов в ефира на БНТ.

Ето и какви са основните разлики между двете ваксини:

Снимка: Стопкадър БНТ

Новата ваксина на „Moderna“ е с един месец по-дълъг срок на годност - 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. След размразяване веднъж, тя не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания.

Приложението е абсолютно същото, в горния мускул на ръката. Всеки човек обаче трябва да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината, препоръчва проф. Гетов.

Ваксинацията не е препоръчителна при хипералергични или имунокомпроментирани хора, както и такива с обострено заболяване към момента на ваксиниране. Особено внимателни трябва да са пациентите, които са на терапия за разреждане на кръвта.

Страничните ефекти на ваксината на „Moderna“ са болка на мястото на убождане, лека температура, главоболие и леко замайване, което е стандартно за всички ваксини.

Кога ще бъдат одобрени и други ваксини?

В момента Европейската агенция по лекарствата разглежда документите на ваксината „AstraZeneca“.  „Когато производител на руската ваксина подаде документи в Европейската агенция по лекарства, аз ви гарантирам, че те ще бъдат подробно разгледани, както всички останали“, обясни проф. Гетов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама